Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни побачили у «Зраднику», як радянська влада розправлялася з українським кіно (фото, відео)

Середа, 16 травня 2018 18:01
Тернополянам представили нову стрічку «Зрадник», де показано, як радянська влада, знищуючи історію України, вбивала й українське кіно.

У стрічці йдеться про 1970-ті роки радянської України, коли панувала політична задуха на кіностудії. Куратор від КДБ дає наказ молодій режисерці-стажерці перемонтувати щойно закінчений фільм знаного режисера, що висвітлив події української «громадянської війни» з правдивого ракурсу, а це суперечить політиці партії. Попри виконання дорученого їй завдання, дівчина розуміє, що повинна захистити авторське бачення та історичну правду свого народу.

— Ми привезли до вас історичну й політичну кінострічку «Зрадник» – яку знімали п’ятеро режисерів протягом п’яти років. Драма складається із двох історій, де перша – період Холодноярського народного повстання, в якому показано, як більшовики захопили Україну та підлаштували все так, щоб наші повстанці виглядали бандитами в очах населення. Одним із способів очорнити борців за вільну Україну було переодягнення більшовиків у "повстанців". Такі перебрані "народоборці" чинили варварські дії на певній території. Самі ж більшовики проводили серед населення колективізацію, забирали землю. До речі, зйомки над фільмом розпочиналися ще тоді, коли курс долара США у банках України був 8 гривень, а завершували зйомку при доларові 28, — наголосив український співак, актор та музикант Михайло Грицкан, який у першій версії фільму зіграв роль отамана Богдана та який завітав до тернопільського "Палацу Кіно". 

Grytskan.jpg

Актор наголосив, що якраз у період Революції Гідності знімальна група фільму не мала ресурсів для того, аби довершити стрічку. За словами пана Михайла, їм тоді допоміг американський режисер Марк Хаммонд, який «підкинув» цікаву ідею: відтворити у фільмі 70-ті роки – часи СРСР і розповісти про знаного режисера, який зняв правдиву стрічку про Холодноярську Народну Республіку. Саме тому в останні два роки завершував саме завершував американець, який разом із режисером Заза Буадзе займався дозніманням та внесенням остаточних коректив у вже відзнятий матеріал. 

— За часів СРСР влада робила із гарних та поганих людей ворогів народу. Фільм нас доносить важливу річ – ми повинні дивитися на життя трішки глибше, по-філософськи і мати свій погляд на ту чи іншу життєву ситуацію. Ми з вами повинні бути людьми з великої літери, бути добрими до людей – до своїх близьких, сусідів, не бути гоноровими. Своєю працею ми повинні робити так, щоб наші співвітчизники не виїжджали за кордон, берегли своє правдиво-українське. У фільмі яскраво показано, що було, коли влада писала таку історії, яка була їм вигідна, коли горіли архіви та бібліотеки, — розповів пан Михайло.

Гість також підмітив, що український кінематограф, навіть попри помітний прорив у створенні свого кінопроодукту, нині потребує підтримки. За словами актора, кіно – це один із видів мистецтва, який має бути спрямований на те, аби правдиво відображати українську історію.

src_1523966246predatel1.png

Варто зазначити, що фільм «Зрадник» мав багато цікавих назв «Окупація», «Отаман», «Варіант Марконі» та «Операція Марконі». Політична  мелодрама  «Зрадник» присвячується пам’яті видатних українських кінорежисерів Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка.

src_1523966274predatel1.png

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ