Читайте нас в соціальних мережах

Тернополянам з особливими потребами допомагають розкривати приховані таланти (фоторепортаж)

Четвер, 18 січня 2018 16:08
Оригінальні іграшки, листівки, фігурки оріґамі, дерева з бісеру,намиста, мила і не тільки виготовляють члени майстерні «Вертеп», яка діє в Тернополі при церкві Матері Божої Неустанної Помочі, що на бульварі Данила Галицького.

До майстерні, яка була заснована ще у 2006 році, щоденно навідується до 20 людей з особливими потребами, а заняття у «Вертепі» відбуваються 5 разів у тиждень. Менеджер «Вертепу»  –  Світлана Безп’ятчук та асистенти називають своїх працівників по-особливому – «друзями».

Щотижневі заняття працівники розпочинають зі спільної молитви, обговорення важливих тем дня, після чого вихованці долучаються до спільної роботи – готування обіду, прибирання, виготовлення оригінальних речей.

— В нашій майстерні дівчата переважно займаються вишиванням, бісероплетінням, виготовленням серветок, вервичок, куховаренням. Хлопці виготовляють свічки, образки, чотки, займаються ткацтвом, долучаються до праці на кухні та на присадибній ділянці. Працівники «Вертепу» є активними різноманітних заходів – виставок, презентацій, концертів. Ми із «друзями» також організовуємо цікаві дозвілля на природі, в таборах, відвідуємо відпустові місця, проводимо екскурсії, влаштовуємо святкування, — Світлана Безп’ятчук.

Менеджер зауважила, що для неї, як і для асистентів та небайдужих тернополян, головним завданням діяльності є – розкрити в людей з особливими приховані таланти. Пані Світлана додала, до закладу почасти навідуються майстри, які проводять для «друзів» майстер-класи чи допомагають їм виготовляти оригінальні вироби.

За словами асистентки майстерні «Вертеп» Ірини Романишин, вона та ще двоє її колег усіляко допомагають людям з особливими потребами у роботі, провадять за заняттями цікаві бесіди та турбуються одне про одного.

 — Сьогодні ми разом із «друзями» займалися декупажем банок. Для цього спочатку наносили на порожню скляну баночку два шари фарби для декупажних робіт, а після кожного нанесення просушували банку феном. Зауважу, що перший шар фарби потрібно наносити лінійними рухами, другий – точковими рухами, щоб баночка виглядала структурною. Наступний крок – прикладаємо до банки вирізані з серветок малюнки і за допомогою клею закріплюємо вирізані шматочки на поверхні майбутнього виробу. Для оздоблення поверхні роботи ми використали мішковинну тканину, якою обклеїли верхні стінки ємкості. Після третього просушування роботи на баночку наносимо акриловий лак. Це зробить посудину водостійкою, тож її надалі можна буде надійно використовувати в побуті, — розповіла пані Ірина.

Дівчина підмітила, що такі оригінальні баночки можна використати переважно для зберігання сипучих продуктів, чаю, кави, спецій.

Враженнями від перебування у «Вертепі» поділилася одна із наймолодших «друзів» 23-річна Галина Яцик.

— Сьогодні, окрім декупажу, ми також виготовляли гарненькі коралі, та виконували щоденні справи. Кілька днів тому ми робили чудові різдвяні іграшки. Створювати гарні вироби – намиста, мило, іграшки нам трішки важко, тож в роботі нам завше допомагають асистенти. Наприклад, нині, окрім Ірини, мені допомагала працювати волонтерка Ольга Базик-Щедріна, яка частенько навідується до майстерні, — поділилася Галина Яцик.

Дівчина зазначила, що відвідує майстерню вже багато років та ніколи не пропускає занять.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ