Читайте нас в соціальних мережах

Батькам, які досі не щепили дітей від кору, тернопільські лікарі радять не зволікати

Неділя, 14 січня 2018 11:49
Медики б’ють на сполох — лише за минулий рік захворюваність на кір зросла у більш ніж 43 рази, порівняно з 2016 роком. На Тернопільщині це інфекційне захворювання також є проблемою, з якою, переконані медики, краще не жартувати.

— Торік в Україні діагноз «кір» було підтверджено 3382 особам. Інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 7,94. А в 2016-му ми мали лише 78 випадків кору з показником інтенсивності 0,18, — інформують у Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ). — 2558 випадків кору (75,6%) зареєстровано саме у дітей. У 2016 році за цей період показник становив 61 випадок.

В Україні у 2017 році зафіксовано чотири смертельні випадки внаслідок захворювання на кір, померли двоє дітей і стільки ж дорослих. Зростання захворюваності прогнозується і в 2018 році.  За словами педіатрів, поширення недуги залежить від вакцинації дітей.

Минулого року найбільше хворих на кір було зареєстровано: в Івано-Франківській області — 1049, Одеській — 931, Закарпатській — 416, Тернопільській — 198, Чернівецькій — 176, Запорізькій — 127. Найменше хворіли у Хмельницькій, Полтавській областях — по 10, Кіровоградській та Сумській — 8, Харківській — 7, Житомирській — 6, Рівненській, Херсонській, Чернігівській  та Черкаській областях — по 1 випадку. На Луганщині випадки захворювання на кір не зареєстровані. В Києві у 2017 році діагностовано кір у 75 осіб.

Інфекція є некерованою, за останні роки було три підйоми рівня захворюваності — у 2001, 2006 та 2012 роках. Цього року прогнозували черговий спалах цієї хвороби. Але від початку року, за словами завідувача відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марії Павельєвої, випадки кору в області не зареєстровані.

Для прикладу, у Тернопільському районі щеплення від кору проводились у жовтні, листопаді та грудні. 

— Було вакциновано 1939 дітей віком від 1 до 9 років. Загалом планували зробити щеплення 2206 особам. Вакцинування продовжується і цього року. В наявності хороша бельгійська вакцина, тож жодних випадків ускладнення через щеплення зареєстровано не було, — каже завідувач педіатричним відділенням ТРТМО Ганна Пиндус. — Загалом на кір в районі захворіли 25 дітей. Серед дорослого населення випадки теж були, але одиничні, переважно серед молоді.

За словами медика, хворіли на кір і щеплені діти, але у них був легкий перебіг захворювання. У решти — довша температурна реакція, більше висипань, тривалий період лікування. Масових випадків, що свідчили б про осередки спалаху хвороби, не фіксували.

Проблемою є і те, що чимало батьків не хочуть вакцинувати своїх дітей.

— Батьки бояться, що вакцина може дати ускладнення, хибно вважають, що, якщо не буде спалаху кору, їхні діти не захворіють. Медики чули від батьків нісенітниці, мовляв, діти після щеплення від кору можуть захворіти на аутизм. Звідки така інформація — невідомо, адже в світі жодного подібного випадку зареєстровано не було, — продовжує Ганна Пиндус. — У нас є ще 152 дози, вони будуть надходити відповідно до потреб населення.

Єдиною панацеєю від кору є вчасна вакцинація, наголошують медики. Щеплення здійснюють абсолютно безкоштовно.

Кір — гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості. Основні симптоми хвороби — висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, а також кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип на шкірі й загальна інтоксикація. Хвороба починається, як звичайна застуда, тому відрізнити її від вірусу парагрипу або аденовірусу доволі складно. Коли з'являється висип, тоді вже можна говорити про кір. Якщо стан пацієнта важкий, температура не знижується, є кашель, задишка, порушення свідомості, судоми, незалежно від того, кір це чи інша хвороба, його має оглянути медик. Потрібно якнайшвидше ізолювати хворого, щоб інфекція не розповсюджувалася. Захворювання на кір може ускладнюватися бактеріальною інфекцією, яка спричиняє отит чи пневмонію. Антибактеріальну терапію в цьому разі призначає лікар.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ