Читайте нас в соціальних мережах

Мистецькій спільноті репрезентували книгу про відомого скульптора, який творив на Тернопільщині

Понеділок, 18 вересня 2017 09:13
У рамках Форуму видавців презентували культурно-мистецький проект "Під зорею Пінзеля", що розповідає  про відомого скульптора, який творив на Тернопільщині.

Про це повідомили у перс-службі Міністерства культури України.

Куратор проекту - меценат та колекціонер Тарас Демкура. За його словами активна робота над проектом йде вже кілька років. Зокрема, вже виданий альбом “Таїна Пінзеля”, створено документальний фільм, який згодом був представлений у Луврі (Париж, Франція) поряд із виставкою робіт славетного майстра, започатковано щорічні Дні Пінзеля.

До культурно-мистецького проекту “Під зорею Пінзеля”, спрямованого на збереження та популяризацію мистецької спадщини Іоана Георгія Пінзеля – видатного українського скульптора середини 18 століття, долучився Міністр культури України Євген Нищук.

Зокрема, наголосив Євген Нищук, такі ініціативи важливі у контексті підготовки Мінкультури до оголошення 2018 року – роком збереження культурної спадщини в Україні.

“Такі проекти, як ініціатива “Під зорею Пінзеля” важливі не лише для аудиторії мистецтвознавців, критиків та музейників, яких не треба переконувати. Це проекти, які ширше відкривають видатних українських митців світу і самій Україні, це проекти, які варто промотувати на державному рівні” – каже Євген Нищук.

“Те, що ми зараз з вами згадуємо про Пінзеля - людину-легенду, митця-міф, якого приписують собі різні країни – символічно. Ми об’єднались, щоб донести цю постать, значення його робіт на Галичину, Україну, Європу і, зрештою, світ. Це та постать, якою може гордитись Україна, яка є символом. Після Лувру ми можемо говорити, що Пінзель ідентифікується як велика частина України”.

Підтримав проект “Під зорею Пінзеля” – митця, представника пізнього бароко і рококо, який тривалий час жив і творив на Тернопільщині – голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

“Саме на Тернопільщині Пінзель сягнув зрілості і важливо, що саме постать цього видатного митця дає нам можливість знову звернутися до теми мистецтва. Нажаль, кілька років війни на Сході дещо змістили у нас кут уваги до культури. Сьогодні ж є шанс повернутися до культурної спадщини, історичного минулого нашого народу. І ми вже бачимо прекрасні ініціативи у цьому напрямку, зокрема “Дні Пінзеля у Бучачі”.

Голова ОДА також наголосив на необхідності об’єднанні зусиль на усіх рівнях влади для відновлення та реконструкції об’єктів культури, зокрема Бучацької ратуші - унікальної пам'ятки архітектури середини 18 століття в м. Бучач. Зведеної у 1751 р. та скульптором якої був Пінзель.

“У Відні на будь-якій філіжанці – всюди Моцарт, ця його аура пронизує все навколо. Так само усі ми, хто так численно зібрався на презентації проекту, працюємо над тим, щоб роботи Пінзеля, його знамениті янголята, стали тим брендом, який відкриватиме світу Галичину, Львів, всю Україну”, - вважає Тарас Возняк - Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Присутні також ознайомилися із творами відомих українських художників за мотивами творчості Пінзеля. Вони і стали основою пересувної експозиції, яку планують продемонструвати в Україні й найбільших містах Європи.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ