Читайте нас в соціальних мережах

Телефоні розмови тернополян будуть записувати?

Середа, 09 серпня 2017 15:30
Відомство, що виконує функцію міністерства в телекомі - Держспецзв'язок, - розробило законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку. Відтак, мобільні розмови мешканців Тернопільщини ймовірно і цілком законно можуть записувати.

При цьому автори пропонують зберегти за клієнтами стільникових операторів право укладати договір у письмовій або будь-якій іншій формі. Але збирається при цьому зобов'язати телеком-компанії збирати персональні дані усіх без винятку користувачів.

Законопроект з'явився на сайті Держспецзв'язку 19 липня. Національна комісія з питань регулювання зв'язку на черговому засіданні схвалила законопроект Держспецзв'язку, але зі значними зауваженнями. Зокрема, регулятор пропонує збільшити перехідний період до шести місяців. За цей час абоненти, які зараз отримують послуги знеособлено, повинні будуть надати свої особисті дані операторам.

НКРЗІ зі свого боку готується до нововведень. Вона розробила порядок реєстрації абонентів без укладення договору в письмовій формі, тобто prepaid-абонентів. Подати особисті дані можна буде і в електронній формі.

Тим часом мобільні оператори побоюються, що законопроект несе багато ризиків, головний з яких – це те, що частина абонентів, які не встигнуть зареєструватися, можуть залишитися, згідно із законопроектом, без послуг зв'язку. І в історії телекомунікацій вже є подібні прецеденти.

Також Держспецзв'язок у цьому ж документі пропонує відродити практику ведення бази унікальних кодів IMEI-кодів. Нагадаємо, що система контролю сірого імпорту мобільних телефонів за IMEI почала функціонувати в Україні в 2009 році. А в 2014 році було внесено поправки у закон, згідно з якими Укрчастотнагляд позбувся такої функції. Реєструвати IMEI стало необов'язково. Що стосується проектів, спрямованих на "паспортизацію" абонентів, то подібні спроби Держспецзв'язок вже робив. Остання була у 2015 році.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ