Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині громада Ланівців знову повстала проти «свинських порядків» одіозного фермера Чайківського

Вівторок, 08 серпня 2017 16:11
Жителям міста Ланівці, що на Тернопільщині, вже не сила терпіти нахабство зі сторони відомого «свинячого барона» Івана Чайківського. Люди дивуються, чому бізнес, де крутяться відверто брудні гроші, ніхто не «прикриє», а навпаки – керівництво області «закриває очі» на усі порушення в роботі свиноферм та ігнорує усі звернення громади.

«В середу, 2 серпня, на вимогу активістів відбулося засідання робочої групи щодо законності діяльності свиноферми ПАП "Агропродсервіс" с. Оришківці, вул. Загребельна,5, 7 Майже рік часу, як створена робоча група при Лановецькій РДА, а "віз і нині там". В склад робочої групи входять представники всіх контролюючих органів: держекоінспекції, державної архітектурно-будівельної інспекції, Держпродспоживслужби, Тернопільської ОДА, - пише газета «Голос Лановеччини».

В грудні 2016 року на міжнародному форумі в м.Київ "Екологія - Право - Людина" активіст О.В.Довгалюк, депутат Лановецької міської ради, подав звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо порушення чинного законодавства свинофермами ПАП "Агропродсервіс" с.Оришківці, вул.Загребельна, 5, 7 та м.Ланівці, вул.Тернопільська, 53. В результаті чого 27 червня поточного року була проведена позапланова перевірка Держпродспоживслужбою в Тернопільській області лише однієї свиноферми в с.Оришківці, про другу чомусь забули. А поки чекали на акт перевірки, сталася надзвичайна подія: 29 червня зафіксований факт наявності нелегальної лагуни (на фото). Активісти повідомили про це на лінії 102, 101 і поінформували Лановецьку РДА.

На звернення активістів включити їх у склад комісії позапланової перевірки з даного факту, начальник головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області В.П.Хомінець не заперечував, але перевірку зробив хитро - без активістів, опираючись на закон, що потрібно було повідомити службу в 10-денний термін. Якого числа була позапланова перевірка Держпродспоживслужбою, на засіданні робочої групи так і не почули, акта перевірки представники служби не пред’явили. Хто ми такі, щоб з нами рахувалися? А ми вам нагадаємо: ви є наймані працівники, слуги народу. І доки в жилах свідомих людей тече кров, буде йти боротьба за краще майбутнє українського народу, за права людини, за екологічну безпеку і здоров’я нації.

Голова Лановецької РДА Ю.І.Сірант в письмовій формі від 24.07.17 р. повідомив вищезгадані 4 служби про дату і час засідання робочої групи і прохання делегувати представника кожної з державних установ. На засіданні з’явилися 2 представники Держпродспоживслужби в Тернопільській області, начальник управління екології та природних ресурсів при ОДА О.В.Сингалевич пообіцяв зустріч на 3 серпня цього року. А чому ігнорують державна архітектурно-будівельна інспекція і держекоінспекція? Випробовують наше терпіння?..

Із запізненням, але з’явилися на засідання і представники "Агропродсервісу". І знову запитання по екології, про надання копій документації щодо законності діяльності свиноферми, про дозвіл на викиди в атмосферне повітря, отриманий через суд без погодження з громадою та багато інших болючих питань. І знову брехня без підтверджуючих документів, і знову нові плани у ПАП "Агропродсервіс" про облаштування ще двох лагун і лукава посмішка юриста даної свиноферми. Нас тільки інформують, а документально не ознайомлюють! Скажіть, навіщо існують контролюючі органи, поліція, прокуратура? Виконуйте свої функціональні обов’язки, слідкуйте за дотриманням законодавства та вживайте необхідних заходів щодо його виконання! Скільки пан Чайківський з "барського плеча" буде фінансувати ту чи іншу подію? Краще б вів чесний бізнес, сплачував податки, а відповідні структури розберуться, куди скерувати ті чи інші кошти. Не потрібно вже стільки піару!

Але про що ми говоримо, коли до сих пір утримують на свинофермі до 12 тисяч голів одномоментного відгодовування, а не 12 тисяч голів на рік. Згідно дозволу на спецводокористування, ліміт забору води складає 287,91 куб.м/добу і 104,49 тис.куб.м/рік. А скільки використовується насправді? Екоінспекція фіксує відсутність звітів по водокористуванню. І знову залишилися не покараними...

Дозвіл на шкідливі викиди в атмосферне повітря ПАП "Агропродсервіс" отримало через суд, без погодження з громадою м. Ланівці. Поголів’я утримується до 10 разів більше, ніж по дозвільних документах, відповідно використання води в 10 разів більше; доводять до відома про облаштування ще двох лагун».

Здається, на Лановеччині чи не кожен житель району знає про численні порушення в роботі ферм, однак проблеми людей владу не хвилюють.

«Скільки буде продовжуватися це свавілля? Ви хочете радикальних дій? Не думайте, що люди не при владі - неповноцінні. Задумайтесь, допоки не пізно! Не ставте на одні терези життя і брудні гроші! Не все в житті купується і не все продається. Майте гідність, думайте про те, що залишите наступним поколінням у спадок. Не живіть одним днем і ситим шлунком, думайте за здорову націю!», - апелює автор статті від імені громади. Та чи будуть люди почуті? 

-0076

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ