Читайте нас в соціальних мережах

Вода у джерелі №1 в парку «Топільче» може «потекти» знову

Понеділок, 07 серпня 2017 23:05
В управлінні екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА стверджують, що причиною зникнення води в тернопільському джерелі №1 є не людські дії, а екологічний фактор.

Вже пройшло біля року, як у Тернополі пересохло питне джерело, що є гідрологічною пам’яткою міста. Дана пам’ятка розташована біля Цегельного провулку в парку «Топільче», і це не єдине джерело на Тернопільщині, в якому раптово зникла вода. Окрім джерела №1, з якого щодня набирало воду багато тернополян із прилеглих мікрорайонів, у гідропарку охороняються законом 4 інші джерела, які також перебувають в зоні ризику зникнення.

Хоча згідно положення управління культури і мистецтв Тернопільської міської від 17 травня 2012 року за збереження природно-заповідного фонду в парку «Топільче» відповідає КП «Об'єднання парків культури і відпочинку», в підприємстві заявляють, що за Тернопільськими джерелами повинна наглядати екологічна служба.

–   За станом джерела №1, як і всіх інших джерел в парку «Топільче» наглядає Тернопільське управління екології, яке й контролює потік води. Якщо в моєму підпорядкуванні знаходиться парк «Топільче», то за стан води та причину її зникнення в Тернопільських джерелах я не відповідаю, – повідомив керівник «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя» Олег Протасевич.  

 В управлінні екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА кореспондентові «Тернополян» вдалося з’ясувати, що причиною зникнення тернопільських джерел є аж ніяк не людське втручання.

–    Причиною зникнення води у джерелі №1, що знаходиться біля цегельного провулку, є кліматичні зміни – відсутність насичення земної поверхні ґрунтовими поверхневими водами. Джерела, які знаходяться ближче до поверхні, а рівень поверхневих вод яких знаходиться нижче, в основному для живлення беруть воду з поверхневих шарів. На сьогодні через відсутність насичення ґрунту багато джерел просто втратили це  додаткове підживлення. Це стосується не тільки джерела №1 та інших джерел у парку «Топільче» – це є проблемою більшості інших гідрологічних пам'яток природи Тернопільської області та інших областей України, – повідомив заступник начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Олександр Панчук.

Олександр Петрович додав, що на Тернопільщині внаслідок кліматичних змін зникло вже не одне джерело, а багато інших водних об’єктів знаходяться під загрозою осушення. Тернополянам не варто звинувачувати у пересушенні джерела № 1 міські управління – винними у зникненні багатьох гідрологічних об’єктів є кліматичні зміни загального масштабу.

–    В Україні дуже часто проходять зливні дощі, які тривають приблизно 1-2 дні. Вода від цих опадів, відповідно, витікає у водні джерела, річки, а насичення ґрунту не відбувається. Останніми роками збільшилась кількість таких затяжних дощів, через те немає стабільного насичення ґрунтових вод. Кожне джерело має свій дебіт – кількість води, яка проходить через нього за одиницю часу. Якщо  джерело є потужнішим – воно отримує більше нижнього постачання води з підземних горизонтів. Хоч таке джерело внаслідок зменшення водного живлення і вповільнить свій дебіт, проте помаленьку тектиме. Джерела, які мають малий дебіт, в такому випадку зовсім припинять постачання води, – зазначив фахівець.

Пан Олександр наголосив, що вода у джерелі №1 може повернутися у своє русло, та відновлення водойми залежить від того, яка по сніжності буде зима. Якщо взимку випаде багато снігу – джерела знову почнуть давати воду. Тільки якщо літо виявиться посушливим, насичення ґрунту за рахунок зимового снігопостачання втратить свою силу, і джерело може знову засохнути. Такий процес відновлення-осушення джерела може відбуватися циклічно.

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ