Читайте нас в соціальних мережах

Епідемія кору: хто з тернополян у зоні ризику

Вівторок, 20 червня 2017 17:30
Україну атакує кір. Захворіло вже більше 700 українців у 15 областях України.

Зокрема, на Тернопільщині, станом на 16 червня, зареєстровано 30 випадків захворювань на кір. З тридцяти — восьмеро дорослих та двадцять двоє — діти. Спалах інфекції виник у Борщівському районі, зокрема у дитячому садочку «Теремок».

Як розповіла завідувач відділу епіднагляду  ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марія Павельєва спалах кору цьогоріч був прогнозований.

«Впродовж останніх років кір в області «активізовувалась» тричі  - у 2001, 2006 та 2012 роках, причому відповідні цифрові показники тоді навіть перевищували загальноукраїнські. Відтак ми очікували, що цього року кір знову проявить себе», - розповіла Марія Павельєва.

Хоча спалах кору і був прогнозований, все ж фахівці прогнозують не надто втішний розвиток події. За словами заступника директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимира Паничева, найближчим часом очікується поява спорадичних (поодиноких) випадків та поширення кору на інші райони області. Не виключаються спалахи в дитсадках та літніх таборах. А до кінця року ( з урахуванням циклічності активізації кору) передбачається до кількох тисяч випадків цього захворювання.

При цьому фахівці акцентували, що проблем з вакцинами для планових щеплень проти кору сьогодні у нас в області немає – держава забезпечила ними за свій кошт.  А от в разі виникнення епідемічної ситуації  необхідне фінансування повинно здійснюватися вже за рахунок місцевих органів влади.

«Щодо дітей, то вони двічі отримають вакцину проти кору. Перший раз у віці 1 року, другий – у 6 років. Станом на сьогодні наша область забезпечена вакциною, маємо понад 20 тисяч ампул», - розповів Володимир Паничев.

Нагадаємо, симптоми захворювання у дітей і дорослих схожі та яскраво виражені. Все починається з порушення сну, загального нездужання та втрати апетиту. Незадовго після цього також додається сухий кашель, нежить і підвищується температура, у дорослих – до 40 градусів. Ще одним неприємним симптомом для дорослих стане збільшення лімфатичних шийних вузлів.

Через 3-5 днів самопочуття хворого поліпшується, але вже через добу температура повертається. А разом із нею з’являється висип з червоних цяток, набрякає обличчя.

У цей період також посилюється нежить і кашель. У деяких хворих спостерігається посилення головного болю, аж до втрати свідомості.

При цьому специфічного лікування кору не існує. Єдиний ефективний метод – захиститись, зробивши щеплення.

Безпосередньо лікування найчастіше направлено на полегшення симптомів. Хворому стане краще вже через тиждень. Антибіотики призначаються тільки при бактеріальних ускладненнях.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ