Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі планують радикально відреставрувати Архикатедральний собор

Вівторок, 18 квітня 2017 14:28
У Тернополі архітектори, археологи, художники, науковці, дослідники та представники профільних управлінь міськради зібралися разом, щоб обговорити проекти реконструкції Архикатедрального собору. Фахівці зійшлися на думці, що Катедрі потрібно повернути вигляд, який церва мала за часів Австрії.

За словами архітектора Юрія Вербовецького, у храмі хочуть відновити первісний вигляд куполу та веж, як у період, коли тоді ще Домініканський собор був виконаний у стилі бароко.

- Реставрація потрібна, щоб пам’ятка архітектури національного значення виглядала, якнайкраще, так як виглядають подібні пам’ятки закордоном, – каже Юрій Вербовецький. – При детальному дослідженні ми дійшли висновку, що в часи Австрії собор виглядав найбільш довершено: дахи, купол, вежі та інші деталі будівлі були виконані в стилі бароко. Купол собору на сьогодні в поганому технічному стані і потрібно його реконструювати. Тому була зроблена пропозиція підійти до відновлення пам’ятки радикально. Вирішили надати їй характер того періоду за якого був її найбільший розквіт.

Кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації реставрації Катедри уже заклали в «Програмі збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки». Коли розпочнуться роботи з відновлення пам’ятки наразі не повідомляється, адже наразі проект перебуває на стадії обговорення.

Додати коментар