Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни відзначають останній день новорічних свят

П'ятниця, 20 січня 2017 15:11
Сьогодні, 20 січня, тернополяни разом із всією Україною вшановують Іоанна Хрестителя (Івана Предтечу). Колись у народі у цей день відзначали і так звані «посвятки».

Тобто, цього дня вже до звичайного трудового ритму. Остаточно роздавались тваринам ритуальні продукти з покуті й планувалась робота по господарству. Господині діставали свої починки (полотно, нитки й ін.), які перед Різдвом ховалися подалі від гріха, "щоб лихий ниток не плутав". З посвяток (20.01) вже знімались табу на відвідування корчми чи шинку, які діяли в Свята ("бо вода не посвячена"). Також жінкам вже дозволялося ходити по воду, чого вони не могли робити в свята.

Після Йордану наступали кількатижневі м'ясниці, під час яких ще можна справляти весілля і співати пісень. Після м'ясниць наступає найсуворіший Великийпіст. Про нього кажуть так: "Великий піст усім притисне хвіст".

І все ж, на Предтечу хоч люди й готувалися до господарських справ, важливу роботу не розпочинали. Це був, свого роду, ритуальний перехід, а тому й казали: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».

Починаючи від Водохреща і до свята Стрітення Господнього, що припадає на 15 лютого, священики відвідують домівки своїх парафіян і з молитвою благословення окроплюють оселі святою водою. Така традиція найбільше поширена на Західній Україні. Окрім домівок, обряд окроплення проводять і в інших приміщеннях – робочих, навчальних, з метою надання освяченого віяння у Новому році, відвернення негативних думок, настроїв, очищення від зла та для захисту від усяких небезпек, фізичних і духовних недуг.

Із завершенням останнього великого зимового свята вважали і завершення суворої зими. І хоч погодні умови, як правило, свідчили про протилежне, все ж наші предки вже внутрішньо були налаштовані на незабаром початок весняно-польових робіт.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ