Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільщина, за підтримки Благодійного фонду Ігора Гуди «Твори добро», перетвориться на місце паломництва

П'ятниця, 20 січня 2017 17:47
12 лютого у Зарваницький марійський духовний центр з особистої захристії Папи Римського із Ватикану привезуть унікальну реліквію часів земного життя Спасителя – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа.

Святиня буде виставлена для привселюдного почитання у Зарваниці, а згодом у головному храмі Тернопільсько-Зборівської Архієпархії УГКЦ – Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці, - пише Файне місто.

Нерукотворний образ Ісуса Христа – це особлива ікона Спасителя, зображена в чудесний спосіб нелюдською рукою. Науковці розглядають його як одне із найдавніших зображень лику Христа, які дійшли до наших днів.

Цей образ є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що у перекладі означає «обрус».

Історія Нерукотворного образу оповита багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка обтерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Реліквія є найстарішим зображення обличчя Ісуса Христа. Едеський король у VII ст. наказав закрити і замурувати реліквію, щоб її не втратити. Згодом під час реставрацій цю реліквію віднайшли. Мандиліон потрапив до Риму з Едеси. У Римі у 1870 році Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану, оскільки на той момент італійський полководець Гарібальді вже нападав на Рим. Сьогодні цей Нерукотворний образ Господній як неоціненний скарб християнської традиції зберігається у Папській Захристії Секстинської Капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, яка тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

Починаючи з 1870 року, це третій раз, коли Нерукотворний Спас дають для Богопочитання у храмі і другий раз, коли Ватикан дозволив прикладатися (цілувати) реліквію.

1422863960-2073-300x196

Паломництво вірян до Нерукотворного Образу Господа у Львові в 2015 р. Фото УНІАН

На початку 2015 року за благословлення Святішого отця Франциска свята реліквія вперше з’явилася в Україні. Сотні тисяч вірян з усієї України мали унікальну можливість приступити до образу Нерукотворного Спаса у Соборі Святого Юра у Львові. «Це ще один жест папської підтримки, солідарності та благословення для українського народу, – зазначив тоді очільник УГКЦ Блаженнійший Святослав. Разом із тим, це великий знак надії. Ми так шукаємо цими днями Божого лиця! І бачимо, що Бог не просто привертає до нас своє обличчя. Він дає нам його поцілувати», – промовив наш патріарх.

Появу святині в Україні трактують, як символічний акт підтримки Святим Престолом України у складний для неї час і важливим знаком надії.

IMG 1493---300x225

Фундатор благодійного фонду «Твори добро» Ігор Гуда

“Маю надію, що Спас Нерукотворний принесе в Україну такий потрібний всім мир», – каже відомий тернопільський підприємець, фундатор благодійного фонду «Твори добро» Ігор Гуда, який жертовно підтримав ініціативу владики Тернопільсько-Зборівської Архієпархії УГКЦ Василя Семенюка та взяв на себе організаційні видатки з перебування реліквії на Тернопільщині.

«Ми вдячні Святішому Отцеві Франциску за можливість для українців молитовно приступити до Нерукотворного образу Ісуса Христа. Для Нашої держави в сьогоднішній час дуже важливе молитовне єднання», – вважає Ігор Гуда.

Нерукотворний образ Ісуса Христа перебуватиме у Тернополі до 22 лютого.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ