Читайте нас в соціальних мережах

Депутат міськради Тернополя розповів про успіхи на окрузі, дружбу у політиці, об’єктивну критику та «цінність» мандата

П'ятниця, 13 січня 2017 08:10
Більше року тому тернополяни прийшли на виборчі дільниці і зробили свій вибір. Сьогодні ж депутати міської ради підбивають підсумки роботи і будують плани н а майбутнє. 

Про виборчі обіцянки та депутатські будні, політичну позицію,  концепцію розвитку Тернополя та ідею формування осередку активних мешканців розмовляємо з депутатом Тернопільської міської ради по округу №29 Ігорем Турським.

- У міській раді ви очолюєте постійну комісію з питань бюджету і фінансів. Чому обрали саме цей напрямок?

- За фахом я фінансист і тому мені близька ця сфера. Легко робити те, що вмієш. Сьогодні можу із впевненістю сказати – це був правильний вибір. За рік вдалося налагодити роботу комісії і прийняти значну кількість важливих рішень, які необхідні для розвитку нашого міста.

- Чого вдалося досягти за рік роботи?

- Важко сказати, що в перший рік можна зробити багато, якщо по-перше комісія не складається з фахівців. Для ефективної роботи депутатам необхідно було набиратися досвіду, вчитися, щоб чітко розуміти відповідальність, яка на них лягає за прийняті рішення.

Сьогодні можу сказати що комісія працює фахово і свідомо підходить до тих рішень, які вона приймає, відповідає за кожну цифру в бюджеті. Думаю, цей рік становлення дасть нам поштовх до ще ефективнішої роботи у прийнятті нового бюджету. Також ми прийняли бюджетний регламент, згідно якого бюджетна комісія приймає безпосередню участь у формуванні бюджету вже на стадії запитів від розпорядників коштів(профільних управлінь) і на етапі розгляду внесення змін у бюджет.

Революційне рішення комісії – проект «Громадський бюджет». Він чудово вписується у концепцію розвитку нашого міста. Завдяки поданим проектам та ініціативам людей, ми бачимо потреби мешканців і відповідно куди повинні бути спрямовані кошти. І хоч подекуди звучать звинувачення,що це популізм і не дасть хороших результатів, я переконаний – активні тернополяни самі повинні  навчитися визначати, на що є потреба витрачати кошти зароблені містом.

- Які пріоритетні сфери у розподілі коштів бюджету міста?

- Цього року ми зосередили особливу увагу на підтримці розвитку дитячої медицини – такого раніше не було. Вважаю це певним досягненням у нашій роботі. Зокрема, направили кошти на ремонт всіх педіатричних відділень міста(дитячі поліклініки). Далі ця тенденція буде продовжуватися. Під час нещодавнього засідання комісії я спілкувався з начальником міського відділу охорони здоров’я і дав йому завдання готувати перелік обладнання,яке потрібно закупити на педіатричні відділення. Зрозуміло – всю охорону здоров’я за такий короткий період ми не зможемо підняти. Але, насамперед, дитячі заклади повинні бути забезпечені хорошим діагностичним обладнанням щоб не по факту лікувати наших дітей, а працювати на випередження запобігаючи захворюванням на стадії діагностування.

Рекордна сума була виділена на житлово-комунальне господарство. Адже протягом 30 років прибудинкові практично не ремонтували, тож сьогодні маємо занедбані двори, відсутність соціальної інфраструктури(спортивні майданчики, відпочинкові зони тощо). Ці кошти необхідно виділяти, однак це повинно бути лише одним із пріоритетних напрямів розвитку нашого міста Тернополя. Потрібно дбати про наших дітей, їх навчання і виховання. Розвивати мистецькі та спортивні навчальні заклади, які спрямовані на всебічний розвиток школярів, всіляко фінансувати спортивні і художні школи, вкладати кошти в розвиток нашої молоді, адже від того, як ми зможемо виховати своїх дітей,який закладемо в них  «фундамент» залежить майбутнє нашого міста, нашої країни. Тому бюджетна комісія визначила для себе саме такі пріоритети в своїй роботі і хочу подякувати своїм колегам за злагоджену роботу в комісії.

turs 120117 - 0001

- Тернопіль, хоч і невелике місто, однак проблеми на округах все одно різні. В чому специфіка вашого округу?

- Не скажу, що 29 округ кардинально відрізняється від інших в місті. Практично 90% будинків споруджено більше ніж 30 років тому, відповідно, потребують капітального ремонту, як інженерні мережі, так дахові покрівлі, прибудинкові території також не в найкращому стані. Цим ніхто не займався десятки років, тож зараз мусимо приділити особливу увагу ремонтним роботам.  На окрузі проживає багато молодих батьків з дітьми, тому потрібно створити комфортні місця для відпочинку. До прикладу, цього року вдалося повністю відновити сквер на вул. Лепкого. Приємно спостерігати, що він дійсно став улюбленим місцем для прогулянок не тільки мешканців округу, а й прилеглих. Я переконаний, що «спальні» райони повинні бути багатофункціональними, а не лише виконувати житлову функцію. Якість міського простору не повинна суттєво відрізнятися незалежно від розташування чи статусу.

- Є суттєві зміни, які бачать усі (ремонт вулиці чи двору). Проте робота депутата в багатьох випадках зводиться до дрібних, проте не менш важливих справ. Що здійснили, але воно залишилося за кадром?

- Насправді в «кадр» потрапляє досить незначна частина депутатської роботи. Більшість мешканців звертається з особистими потребами і проханнями, які вони самостійно не можуть вирішити. За рік ми провели 49 прийомів громадян, які відвідали близько 200 мешканців не тільки нашого, але й сусідніх округів. В зв’язку з постійними нововеденнями в законодавчій базі дуже багато людей, особливо старшого віку, за цими змінами не встигає. Значна частина питань з якими приходили люди стосувалася соціальної сфери: оформлення субсидій, надання матеріальної допомоги тощо. Також є багато нюансів в пенсійній системі, особливо в частині переоформлення пенсій. Зараз в Тернополі активно створюються ОСББ, часто виникає багато спірних моментів. Неодноразово чую запитання: «Скажіть вашу думку, чи потрібно нам ОСББ, що воно нам дасть?» Намагаюся донести людям, що це прогресивна форма самоуправління, потрібно бути господарем в своєму будинку, знати на що витрачаються кошти мешканців та визначати, що першочергово потрібно зробити в будинку. Проте, для того, щоб об’єднання було ефективним, необхідно, щоб голова був тим керівником, якого поважають і до кого прислухаються, а співвласники – активними та ініціативними. Також зараз міська рада пропонує програму фінансової підтримки  ОСББ. Вона покликана стимулювати створення нових об’єднань. Хочемо показати, що якщо співвласники змогли самоорганізуватися то ми їх не залишимо наодинці з своїми проблемами, а надаватимемо всіляку підтримку.

- Депутати ставляться до мандату по різному: хтось дотримується демократичного підходу до роботи (не боїться називати речі своїми іменами), а хтось намагається вгодити виборцю за будь-яку ціну. Який тип комунікації ближчий вам?

- Завжди намагаюся бути максимально відкритим з виборцями, стараюсь обіцяти тільки те, що можу виконати. Чудово розумію, що догодити всім неможливо. Проте, якщо люди приходять з непростими, проблемними питаннями, то спільно шукаємо шляхи їхнього розв’язання. Якщо виникають конфліктні ситуації, вислуховую обидві сторони і вже разом шукаємо компроміс. Головне – не боятись особисто говорити з людьми, чути їх проблеми та з розумінням підходити до їх вирішення.

- Чи стимулює до роботи критика? Та як часто чуєте «дякую!» від виборців?

- Вважаю конструктивну критику необхідним  елементом в роботі кожного депутата, який дозволяє виправити  помилки, в деяких моментах подивитися з іншої точки зору на ситуацію, яка склалася, тому відношуся до неї досить спокійно і в певній мірі з позитивом, адже це означає, що моя діяльність викликає інтерес та зацікавлення. Переконаний, критика – це своєрідний поштовх робити щось краще. Звичайно, приємно, коли виборці дякують. Адже тоді ти бачиш, що твої зусилля не марні, що людям це потрібно.

- Кажуть у політиці друзів шукати не варто – кожен сам за себе. Ви підтвереджуєте цю тезу, чи, навпаки, спростовуєте?

- Для мене політика в місті - це пошук оптимальних шляхів ефективного управління ним. Є багато думок і бачень щодо розвитку міста. Неможливо бути фахівцем у всіх галузях. Тому одному в політиці нема що робити. Сьогодні ми потужна команда однодумців з глибоким розумінням проблематики в тій чи іншій сфері. Тому ця теза досить відносно стосується нас. В житті ми можемо бути друзями чи залишатися лише колегами, проте в політиці ми один кулак.

turs 120117 - 0002

- Чи виникало за цей рік бажання скласти мандат? Якщо так, то при яких обставинах та що зупиняло?

- Рік, що минув, був важким. Було багато дискусій, відстоювання позицій, боротьби загалом. Легше всього скласти мандат і втекти, проте в мене є політична команда, котру я не можу підвести. Я знаю, що є люди в місті, котрі б дуже хотіли щоб я пішов з політики за мою позицію. Проте сьогодні я не готовий «надати їм таку послугу». Ми маємо бачення, яким має бути Тернопіль і будемо рухатись до реалізації цього. А щодо мандату, то я ніколи не тримався за мандат і готовий його скласти. Я самодостатній і вважаю, що зміг в сорок років досягти багато. Тому для мене не є самоціллю депутатство. Депутатський мандат для мене є інструментом реалізації поставлених завдань, а також обіцянок та зобов’язань перед виборцями.   

- Для кожного депутата є важливою та команда, яка з ним працює і підтримує і допомагає. Що Ви можете сказати про людей, які поряд з вами?

- Звичайно, для організації ефективної робити потрібні люди, які допомагатимуть мені в виконанні моїх обов’язків у депутатській діяльності.  На сьогодні в мене є два помічники-консультанти, які працюють зі мною від початку роботи в каденції. Світлана Щур безпосередньо працює з виборцями на окрузі, а Тетяна Колеснік  відповідає за інформаційно-аналітичну роботу, вдячний їм за постійну допомогу і підтримку . Хочу висловити подяку активним мешканцям, які завжди «підкидають» нові завдання, проте саме завдяки їм ми змінюємо наш округ і місто. Відзначу активіста Ігоря Котляра, який частим гостем на наших прийомах, завжди прагне втілювати ідеї та проекти, яких в нього є безліч, є прикладом молодої прогресивної людини; Миколу Васильовича, який незважаючи на те, що є пенсійного віку, зміг об’єднати навколо себе сусідів, і нам вдалося, першими в місті замінити вікна в під’їзді в рамках програми термомодернізації. Він показує, що в будь якому віці можна бути чудовим організатором. Не можу не згадати про активних мешканців нашого округу : Ірину Єднак, Оксану Биць, Михайла Мудрика, Мирослава Процишина та багато інших небайдужих жителів, які прагнуть змін. Переконаний, лише спільними зусиллями можна багато чого досягти і зробити

- Як оцінюєте зроблене за перший рік депутатства?

- Я завжди критично до себе ставлюся. Думаю, можна було б краще.

Ми постаралися зробити максимум з того, що пообіцяли людям під час виборчої кампанії. Звичайно, є й таке, що поки не вдалося виконати. Частково через ту позицію, яку я займаю в міській раді. Але політик без позиції – не політик. Є ключові речі, від яких я не можу відступити. Хоч від цього інколи страждає округ. Але пожертвувати чимось меншим для великого потрібно. Однак мене обрали депутатом на 5 років, тож попереду ще 4 роки роботи та багато планів, які маємо на меті реалізувати на окрузі.

- А якщо конкретніше? Чого чекати вашим виборцям у 2017-му?

- Ще багато ремонтних та відновлюваних робіт необхідно провести на окрузі. Це одна з найбільших проблем. Вже провели зустріч з обслуговуючими підприємствами(ЖЕКами) щодо проблемних питань по будинках які вони обслуговують на окрузі. Крім того, ми вже за дві неділі будемо запрошувати з кожного будинку активних людей і разом визначатися, що в цілому необхідно для округу. Щоб люди знали не тільки про свої проблеми, а й про проблеми своїх сусідів та всього мікрорайону загалом. За результатом всіх тих зустрічей разом на спільній нараді ми будемо визначати пріоритети і напрацьовувати план роботи на наступний рік.  Це вимушений захід, оскільки на сьогодні запитів значно більше, аніж можливостей  їх реалізувати у міському бюджеті. За рік роботи ми вже сформували осередок активних людей, з якими регулярно підтримуємо зв'язок. Вперше у місті спробуємо об’єднати їх разом і у такий спосіб зробити наш округ таким, яким бачать його самі мешканці.

Також плануємо зробити постійним турнір по футболу серед дворових команд, який ми цьогоріч вперше провели восени. А ще з листопада у  нашій громадській приймальні ми надаватимемо безкоштовну юридичну допомогу. Багато людей звертаються до нас з юридичними проблемами і не завжди я можу фахово їм допомогти. Тому  раз у місяць разом зі мною на прийомі буде присутній юрист, який надаватиме безкоштовні консультації жителям нашого округу. 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ