Читайте нас в соціальних мережах

Скільки коштуватиме тернополянам Свята вечеря-2017?

П'ятниця, 06 січня 2017 10:10
Сьогодні усі українці східного обряду починають святкувати одне з найбільших релігійних свят року – Різдво Христове. Свята вечеря напередодні Різдва стала для українців символом оновлення духу та чогось дуже сакрального і дивовижного. Тому до цього дня готуються з особливим піднесенням. А для того, аби різдвяний стіл відповідав давній народній назві «багата кутя», на приготування 12 пісних страв викластися доведеться по повній. Отож, у скільки обійдеться приготування святкового столу?

Для того, аби на повну відчути дух свята, зазвичай у хаті кладуть дідуха. Сьогодні їх вибір дуже великий. І ціни на солом’яні вироби не надто кусючі – від тридцяти гривень. На столі обов’язково має стояти свічка. Асортимент восковиць на ринку необмежений. В середньому вартість однієї становить 25 гривень. Ще одним неодмінним атрибутом Різдва є калач. Тут вже фантазія кожної господині має куди розгулятися. Колись зазвичай калачі пекли вдома. Тепер же з метою економії купують готові. Вибір плетених виробів може задовольнити найвибагливіших гурманів – хала, калач, кільце. І відносно недорого – в середньому від 10-15 гривень.

Ось перелік основних страв, котрий можна віднайти будь-де. Кутя, борщ з вушками, грибна юшка, вареники, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна або смажена риба, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки. Але зазвичай це лише кістяк різдвяного столу. У деяких сім’ях, скажімо, замість квасолі готують горох.

Зважаючи на те, що на святковому столі все має бути свіжим, то й готувати господиням доводиться ледь не в останні години перед вечерею. Тому всі кухонні клопоти вони відкладають на 5-6 січня. Головний компонент найважливішої святвечірньої куті пшеницю на ринку продають по 10 гривень за літр так званої «впиханої» – домашньої. Крім того, ринкові пропозиції вибору куті манять і готовими розфасованими пакетами по півкілограма, їх можна придбати за ціною від 5 гривень. Куди ж кутя без маку? Склянка цього продукту обійдеться вам у 15 гривень. До куті переважно додають мед. Це буде чи не найдорожчий складник страви – він коштує від 50 гривень за півлітра. Усі інші складники куті – це лише окремі забаганки кожної господині. Для прикладу, родзинки коштують 70 гривень за кілограм, горіхи – від 15 гривень за склянку.

Традиційно, на святковий стіл подають узвар. Набір сушених фруктів для узвару сьогодні продають по 30 гривень за кілограм. Але запах сушених яблук, груш і чорносливу словами годі передати. До узвару подають улюблені дітворою пампушки. Тут також фантазія кожної господині має куди розвернутися. Вони можуть бути з маком, варенням або ж без начинки, проте присипані сніжно-білою пудрою.

Оскільки на святковому столі мають бути лише пісні страви, то справжньою королевою вечора можна вважати рибу. В деяких сім’ях різні страви із риби вважають окремими. Хітом зимового сезону, звичайно, є оселедець. На міському ринку його ціна 58 гривень за кілограм, а от філе оселедця коштує 85 гривень. Натомість скумбрія, котру можна запікати, чи найпопулярніший для смаження хек вартують приблизно однаково – від 60 гривень за кілограм.

Найдорожчим, але не менш важливим компонентом різдвяного столу є гриби. 100 грамів сушених білих грибів продають за сотню гривень. Якщо уважно вчитуватися у рецепти пісних страв, то 100 грамів грибів потрібно лише до борщу з вушками. А ще господині готують вареники або голубці з грибами, а також гриби як окрему страву. Хто не зробив запасів цих дарів лісу ще влітку, тому доведеться добряче потратитися, аби в хаті був приємний грибний запах. Мариновані білі гриби також можна придбати за 100 гривень за півлітрову банку.

Отож, мінімальний продуктовий набір на святковий стіл потягне щонайменше 300- 350 гривень із сімейного бюджету. Але це приємні витрати, адже свято Різдва – це тепло рідного дому, сімейного затишку та добробуту.

Додати коментар