Читайте нас в соціальних мережах

У мешканців Тернопільщини є лише півроку, щоб зробити це

Середа, 04 січня 2017 13:55
Мешканці Тернопілля, як і усі громадяни України, з початку 2017 року вже мають починати шукати своїх лікарів. Про це журналістам повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«З 1 січня починається зміна в первинній ланці. Люди повинні починати шукати своїх лікарів – на це є півроку. А вже в липні ми сподіваємося почати підписання договорів між пацієнтами і лікарями», – розповіла Супрун.

За її словами, за ці шість місяців МОЗ працюватиме з регіонами, щоб міста і територіальні громади вирішили, як у них буде виглядати первинна ланка.

«Це будуть центри первинної допомоги, поліклініки, приватні клініки. Для нас важливо, що вони повинні гарантувати наявність первинної ланки, доступ до неї», – сказала в.о. міністра.

В.о. міністра повідомила, що станом на 1 квітня має бути запущений базовий рівень E-Health з реєстром лікарів і пацієнтів.

«Зараз ми вносимо в систему всі наявні дані. Потім спускаємо її на первинну ланку з липня, щоб всі лікарі вписали в базу своїх пацієнтів», – зазначила вона.
Відповідаючи на питання, як пацієнтам зорієнтуватися з вибором хорошого лікаря, Супрун сказала, що в такому випадку «дуже добре працює «сарафанне радіо», оскільки люди передають один одному, задоволені чи ні вони своїм лікарем.

«Пацієнти задоволені або незадоволені, вони передають інформацію одне одному. Так само і лікарі. У багатьох пацієнтів є знайомі лікарі, або фахівці, у яких вони вже були, від них також можна дізнатися, де є хороший лікар і куди можна піти. Якщо я живу в селі і там є п’ять лікарів, то я почну працювати з одним з них і з часом побачу, хороший він чи ні», – підкреслила в.о. міністра.

При цьому Супрун не виключає, що в перший рік люди будуть частіше міняти своїх лікарів, оскільки підписаний договір можна змінити, якщо лікар або пацієнти не хочуть далі співпрацювати.

«Але ми сподіваємося, що за рік-два все стихне, і ми всі будемо мати своїх лікарів», – резюмувала вона.

Нагадаємо, Рада переклала на місцеву владу частину витрат держбюджету в освітній та медичній сферах.

Коментарі  

0 #2 олександр 04.01.2017, 14:24
Щось мені здається, що таке реформування зажене нашу медицину в глухий кут. На превеликий жаль профанація серед управлінців медичної сфери зашкалює.
Скарга
0 #1 Ostap 04.01.2017, 14:06
Толкових лікарів є одиниці. Більшість виписує таблетки, які тільки засмічують організм. Щоденна зарядка, пробіжка, якісне харчування - м'ясо, сир, кефір, яблука, банани. І живіть хоч 120 років!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ