Читайте нас в соціальних мережах

Сержант, з вини якого загинули шестеро військовослужбовців з Тернопільщини, відсидить три роки за ґратами

Субота, 01 жовтня 2016 18:12
Апеляційний суд Тернопільської області не змінив вирок першої інстанції стосовно сержанта, через якого 1 лютого 2015-го року на Херсонщині загинули шестеро бійців батальйону «Збруч». Його засуджено до трьох років позбавлення волі, відхиливши апеляцію підсудного.

Нагадаємо, що Тернопільський міськрайонний суд визнав сержанта винним у погрозі вбивством (ч. 1 ст. 129 КК України) та знищенні військового майна з необережності, що призвело до загибелі людей та тяжких наслідків (ч. 2 ст. 412 КК України). Також судом було повністю задоволено цивільний позов і постановлено стягнути з нього на користь мотопіхотної роти військової частини й танкової роти танкового батальйону 142,35 тис. грн.

Згідно з вироком суду, 1 лютого 2015 року приблизно о 1-ій годині ночі обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, під час суперечки з іншим солдатом взяв приведений у бойову готовність автомат “Калашникова”, наблизився впритул до опонента, направив на нього зброю, а потім двічі вистрелив угору. Присутні військовослужбовці, вбачаючи реальні підстави здійснення сержантом погроз, роззброїли його. Приблизно о 2-ій год. обвинувачений повернувся у намет і вирішив розпалити пічку, щоб нагріти приміщення, хоча знав про категоричну заборону робити це під час сну особового складу. Щоб вогонь швидше розгорівся, сержант плеснув із пластмасової каністри у топку легкозаймисту речовину. 20-літрову ємкість залишив поруч із “буржуйкою”, що і спричинило пожежу в наметі, звідки полум'я поширилось на чотири сусідні намети.

Внаслідок пожежі загинуло 6 військовослужбовців, ще 11 отримали опіки різного ступеню. Також було знищено зброю, бойові припаси та інше військове майно військових частин, що призвело до зриву виконання завдань та підриву боєздатності військової частини. У суді підсудний свою вину визнав лише частково та просив закрити провадження по статті щодо знищення військового майна з необережності. Крім того, родичі загиблих у своїх апеляціях та в судовому засіданні просили порушити проти обвинуваченого кримінальне провадження про порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей та завдало майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Проте захисник підсудного вказав, що за даною статтею можуть нести кримінальну відповідальність лише командири військової частини. Тим часом обвинувачений був сержантом із матеріального забезпечення і на нього не покладалось жодних обов'язків із пожежної безпеки.

Заслухавши суддю-доповідача та сторони по справі, перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів прийшла до переконання, що апеляційні скарги адвоката обвинуваченого та потерпілих до задоволення не підлягають.

Довідка: бійці з Тернопільщини служили у батальйоні “Збруч” і загинули під час вибухів боєприпасів на Херсонщині 1 лютого 2015 року. Троє хлопців – мешканці Тернополя, решту – із Тернопільської області. Серед них – Вадим Вернигора з Дорофіївки Підволочиського району, Руслан Чухась з Гусятина, Юрій Наливайчук та Павло Римар з Тернополя, Назар Кулинець – з Млинівців Зборівського району, а також Назар Сикліцкий.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ