Читайте нас в соціальних мережах

Зі школи на Тернопільщині звільнили вчителів, бо вони вчать чужих дітей

П'ятниця, 26 серпня 2016 14:55
У селі Кам’янки Підволочиського району закривають музичну школу та звільняють вчителів, бо вони вчать чужих дітей.

«У бюджеті немає коштів на фінансування чужих дітей»

Проблема виникла із процесом децентралізації влади. Коли у Підволочиському районі утворилося чотири територіальні громади – ділити почали не лише владу, але й дітей на своїх на чужих.

 «Музична школа у селі Кам’янки була філією Новосільської школи. Батьки самотужки обладнали кабінети для навчання, закупили інструменти для дітей. Проте з першого вересня філію закриваю, вчителів звільняють а дітей позбавляють права на культурний розвиток», - розповіла вчитель вокалу Любов Кузьміна.

У музичній школі працює лише двоє вчителів – вокалу на гри на гітарі. У першому класі 9 учнів, в другому – 8. Раніше школа фінансувалася з районного бюджету. Проте з поділом на громади коштів на музику не знайшли.

«Школа опинилася між двома територіальними громадами. Тобто офіційно ми працевлаштовані у Новосільській громаді, але їздимо на роботу у сусіднє село Кам’янки, яке вже відноситься до Підволочиської громади. Коли постало питання про закриття школи ми відразу звернулися в районну раду. Там за круглим столом зібралися всі сторони конфлікту і було вирішено, що половину учнів фінансуватиме Підволочись і решту – Нове село. На такі умови погодилися всі. Проте вийшовши з кабінету голова Новосільської громади забув про свою обіцянку. Він сказав, що у бюджеті немає коштів на фінансування чужих дітей», - продовжує викладач.

У телефонній розмові голова територіальної громади також підтвердив слова Люби Семенівни.

«Ми не маємо можливості утримувати чужі територіальні громади. Тому на сесії сільської ради розглядатимемо питання про закриття філії у Кам’янках. Проте діти не залишаться без музичної освіти. Вони зможуть відвідувати музичну школу у Підволочиську, або ж у Новому селі, де також є вчителі вокалу та гри на гітарі. Також іншу роботу запропонували вчителям», - зауважив Ілько Стахурський.

Думки дітей та їхніх батьків не запитали

Вирішуючи проблему чиновники забули врахувати найголовніше – думку дітей та їхніх батьків.

«Наші діти стали нікому не потрібні. Адже, якщо раніше вони навчалися у рідному селі. Тобто після уроків без поспіху відвідувати музичну школу, то тепер їм пропонують їхати до Підволочиська. Проте не всі батьки зможуть три рази на тиждень возити дитину у районний центр. Більше того школярам доведеться відпрошуватися з останніх уроків, аби встигнути доїхати на заняття», - зауважила голова батьківського комітету філіалу музичної школи Ірина Курило.

Приїхали до чиновників з концертом

Про вихованців музичної школи села Кам’янки знаю по всій області. Адже вони не раз представляли рідний район на обласних конкурсам, а з початком війни на Сході активно допомагаю бійцям. Взимку ходили вертепом, аби придбати бензопилу для військовим. Також неодноразово влаштовували концерти для бійців 44 бригади. Міні концерт учні організували і в приймальні заступника голови облдержадміністрації Юрія Юрика. Чиновник пообіцяв допомогти.

«Ми знайомі з цією проблемою, проте з початку створення територіальних громад багато повноважень щодо утримання закладів освіти, охорони здоров’я перейшли на місця.

Проблема у тому, що Новосільська громада не хоче передавати кошти на зарплату вчителям, які працюють у Підволочиській громаді. Ми всіма силами намагаємося переконати голову територіальної громади змінити своє рішення. Адже знаємо, що кошти на утримання музичної школи у бюджеті є», - зауважив Юрій Юрик.

Чи вдалося знайти важелі впливу чиновникам облдержадміністрації на голову територіальної громади Нового села «Тернополяни» повідомлять згодом. Поки ж батьки та вчителі продовжують боротися. Щоб захистили своїх дітей вони також звернулися в Управління з прав людини. Вони сподіваються, що хоча б там тернопільським чиновникам розкажуть, що дітей не буває чужих і що всі вони заслуговують на культурний розвиток.

Додати коментар