Читайте нас в соціальних мережах

Бізнес у таблетках: тернополяни шоковані цінами в аптеках

Вівторок, 02 серпня 2016 14:25
До аптек сьогодні потрібно ходити зі своїми заспокійливими. Адже ціни на лікарські препарати вражають.

Для багатьох аптека перетворилася у справжній супермаркет: стелажі рясніють барвистими упаковками і рекламними плакатами — хоч-не-хоч, а обов’язково купиш що-небудь непотрібне. Ось тільки ліки — не цукерки. Кожен препарат — це суміш хімічних речовин, які не тільки допомагають впоратися з тією чи іншою недугою, а й мають побічні ефекти. Тому до завдання побороти хворобу додається ще одна — мінімізувати шкоду для організму. Вирішити останню і з усього розмаїття препаратів вибрати один необхідний може тільки лікар. Але з’являється інше питання – де взяти гроші на дорогі ліки? 

Один препарат – різна ціна

З’ясувалося, що навіть в одній аптеці ціни на один і той самий препарат можуть бути різними. Все залежить від того, коли їх закупили.  Загалом, відповідно до Закону, аптеки можуть робити націнку на медикаментах не більше 50%.

«Всі товари прив’язані до курсу долара. Так само і ліки. Різні аптеки закуповують препарати у різних оптових постачальників, та все ж існує ринкова ціна, за межі якої намагаються не виходити. Адже покупець завжди має право вибору. І зрозуміло, що він обере ту аптеку, де ціни дешевші», – розповіла завідувач аптеки «Подорожник» у Тернополі Марія Філик.

 «Вітчизняні» проти «імпортних»: хто кого?

Сьогодні ліків, які пройшли сертифікацію в Україні, налічується більше 12 тисяч. Основні з них — препарати, які здатні впоратися з усіма захворювання, що піддаються лікуванню —  не більше 500. Все інше — генерики (препарати, створені за формулою зарубіжних оригіналів) і так званий «фуфломицин» (препарати, дія яких не доведена, недостатньо досліджена або вони є гомеопатичними).

«З точки зору хімії, діюча речовина оригінальних ліків й генерика та сама, але різна технологія виробництва, можливий різний ступінь очищення. Є й інші фактори, що впливають на ефективність препарату. Наприклад, тривалий час різні фірми не могли домогтися тієї ж ефективності ацетилсаліцилової кислоти для генериків, як у фірми Bayer — виробника оригінального препарату «Аспірин». Виявилося, що справа не тільки в чистоті сировини, а й в особливому способі кристалізації, що дає в результаті дрібніші кристали. Можливий і протилежний результат, коли генерик виходить вдалішим, ніж оригінальні ліки», – продовжує завідувач аптеки «Подорожник».

Саме тому Марія Філик не рекомендує одразу ж шукати дешевий відповідник імпортного препарату. Насамперед, варто порадитися з лікарем, який виписує вам ліки, а відтак, несе відповідальність за ваше життя. Також не варто займатися самолікуванням.

З рецептом

У країнах Європи без рецепту від лікаря можна придбати тільки біологічно-активні добавки і деякі легкі препарати, на зразок нашого «Цитрамону». В Україні ж рецептурними вважаються ліки в основному наркотичної та психотропної дії. Проте багато антибіотиків можна купити без призначення лікаря і приймати згідно з власним уявленням про лікування. А це сприяє тому, що препаратів стає все більше.

Кілька років тому МОЗ зробив спробу зобов’язати аптеки відпускати препарати тільки за рецептом. Але ця ініціатива так і «не прижилася» – люди, як і раніше, йшли повз лікаря, а аптекарі не вимагали рецептів.

Велика кількість реклами тільки посилює бажання займатися самолікуванням. Нагадаємо, що при формуванні нового уряду в 2014 році в одному з пунктів коаліційної угоди йшлося про повну заборону реклами ліків. Цей пункт, як і багато інших, залишається нереалізованим. «Завдяки» цьому батьки бездумно призначають лікування своїм дітям, а літні люди витрачають великі гроші на препарати «для довголіття», які їм зовсім не показані.

Світлана ПАВЛЮК

Коментарі  

0 #1 Роман 02.08.2016, 16:12
До якого Закону??? Торговельні надбавки на певний перелік ліків та лікарськарських засобів є на опт і роздріб, а заваптеки потрібно було б знати які надбавки, і як формувати ціну!!! І ніяк не 50 відсотків, навіщо обманювати покупців!!! А журналістам не букти "статистами" хоч щось почитати про ціни на ліки!!!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ