Читайте нас в соціальних мережах

9 липня. Цей день в історії Тернопілля

Вівторок, 09 липня 2019 00:00
Сторінками історії: 1649 – для тернопільської Воздвиженської церкви придбано Напрестольне Євангеліє, 1920 – у Тернополі помер генерал-хорунжий Армії УНР Євген Мєшковський, 1995 - у Збаражі відкрито пам’ятник полковникові УПА Дмитру Клячківському (Климу Савурі).
 

9 липня 1463 року - в Подільському акті князів Збаразьких уперше згадується Волочиськ під назвою села Волочище. До цього Волочище належало волинському магнату князю Василю Збаразькому, після смерті якого, за подільчим актом 1463 року, село перейшло у володіння його сина Семена Збаразького.

9 липня 1649 року – для тернопільського храму Воздвиження Чесного Хреста придбано Євангеліє, надруковане у Вільні. Напрестольне Євангеліє, майстерно оправлене відомим тернопільським ремісником з таким написом: «В ліпоту облечене сіє Євангеліє року 1650, місяця червня, 29 дня. Іоан, Тернопільський золотник». В центрі окладу - Розп'яття Христа, а навколо різьблене зображення Святих Тайн. У Євангелії був запис про те, що воно «відкуплене від жовнірів під час Межибозького збурення».

9 липня 1920 року – у Тернополі від бойових ран помер військовий діяч, полковник УГА і начальник її штабу, генерал-хорунжий (посмертно) Армії УНР Євген Васильович Мєшковський (на фото). Похований на Микулинецькому кладовищі.

9 липня   1941   року  -  у Кременці створено відділ УНРА, який організовував збір зброї, почав добровільну реєстрацію рядового, сержантського та офіцерського складу.

9 липня   1941   року  -  радянські війська залишили з боями Заложці Тернопільської області.

9 липня 1995 року - у Збаражі відкрито пам’ятник-погруддя полковникові УПА Дмитру Клячківському (Климу Савурі). Скульптор - Володимир Мельник.

9 липня 2011 року - до сану митрополита піднесено архієпископа Тернопільського і Кременецького Сергія (УПЦ Московського патріархату).

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар