Читайте нас в соціальних мережах

7 липня. Цей день в історії Тернопілля

Неділя, 07 липня 2019 00:00
Сторінками історії: 1784 – народився ботанік Вілібальд Бессер, 1917 -  російські aвіaзaгони, зосереджені в Тернополі, зaзнaли німецького бомбардування, 1941 - органи НКВС знищили сотні політв'язнів на залізничному мосту Кострижівка-Заліщики.

 

7 липня 1784 року – народився ботанік, природодослідник Волині, Поділля, України, доктор медицини Вілібальд Свіберт Жозеф Готліб фон Бе́ссер (на малюнку). У 1809 році запрошений працювати вчителем зоології, ботаніки, директором ботанічного саду при Волинській гімназії (з 1818 року — Крем'янецького ліцею) в Кременці. На цих посадах працював до 1831 року. Тут зробив кілька наукових мандрівок Волинню, Поділлям, Україною, добрався до Одеси, вивчав Медобори, перебував у Заліщиках та околицях Кам'янця-Подільського. Підтримував зв’язки з найвідомішими европейськими флористами, від них отримував багаті матеріали. Був першим дослідником (на початку 19 століття) флори Поділля (зокрема, Товтр і Придністров'я). Основні праці присвячено питанням систематики рослин і флористики. Помер 11 жовтня (23 жовтня) 1842 року в м.Кременець.

7 липня 1912 року - у смт.Великі Бірки Тернопільського району народився священик, громадсько-культурний діяч у діаспорі Данило Мацелюх. Помер 21 листопада 1972 р. у м.Едмонтоні (Канада).

7 липня 1917 року – біля Тернополя загинув російський військовий льотчик, корнет Юрій Ґільшер.

7 липня 1917 року -  сім aвіaзaгонів ХІ-Ї російської aрмії, зосереджених в Тернополі, зaзнaли серйозних збитків внaслідок німецького бомбaрдувaння.

7 липня 1941 року - Заліщицька трагедія: органи НКВС знищили кільках сотень політичних в'язнів на залізничному мосту Кострижівка-Заліщики. На початку липня з тактичних міркувань було зруйновано залізничний міст через Дністер. З обох боків мосту пригнали два ешелони з вагонами із в'язнями (14 вагонів — кожен із 50-70 людьми). Один з цих ешелонів містив арештантів Чортківської в'язниці, інший — Коломийської. Це були переважно хлопці та дівчата з Буковини, Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини. НКВСівці облили вагони пальним, підпалили (за іншими даними підірвали) та скинули у ріку. Береги Дністра тут дуже високі та стрімкі — ніхто не вижив. У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв'язані дротом. Тернопільський краєзнавець і дослідник людських доль Гасай Єфрем Олександрович виявив, що декільком студенткам з цих вагонів вдалося врятуватися. Радянська пропаганда, як і в інших подібних випадках (див. Масові розстріли в'язнів НКВС) «повісила», цей злочин на нацистів. Та залишилося багато свідків, які бачили, що це скоїли більшовики.

7 липня 1941 року  -  Радянські війська залишили з боями тодішні районні центри Бережани, Білобожниця, Борщів, Бучач, Копичинці, Підволочиськ, Пробіжна, Товсте Тернопільської області.

7 липня 1943 року - місто, районний центр, залізнична станція Скалат був зайнятий партизанським з'єднанням Ковпака.

7 липня   1946   року  -  газета “Радянська Україна” надрукувала редакційну статтю “Осторонь актуальних політичних питань” з приводу змісту газети “Вільне життя” – органу Тернопільського обкому КП(б)У і обласної ради. Відмічалося, що газета не друкувала матеріалів, які б “викривали буржуазну, націоналістичну ідеологію в очах трудящих західних областей”.

7 липня 1946 року - на хуторі Боднарка внаслідок боїв гарнізонів Радянської Армії із УПА полягло 6 повстанців.

7 липня 2002 року - на приміщенні колишньої в'язниці НКВС по вулиці Степана Бандери у Львові відкрито меморіальну дошку уродженцю с.Бишки, Козівського району, організаційному референту Подільського крайового проводу ОУН Григорію Ґоляшу.

7 липня 2014 року - біля міста Щастя під Луганськом загинув старший сержант батальйону територіальної оборони «Айдар» Збройних сил України уродженець м.Заліщики Олег Гулько. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ