Читайте нас в соціальних мережах

1 липня. Цей день в історії Тернопілля

Понеділок, 01 липня 2019 00:00
Сторінками історії: 1569 - землі Тернопільщини опинилися у новоутвореній державі - Речі Посполитій, 1917 - у бою біля с.Конюхи загинув командант січових стрільців Франц Кікаль, 1947 - у Козовій народився єпископ  Маркіян Трофим’як.

 

1 липня 1569 року - після Люблінської унії всі землі Тернопільщини опинилися під фактичною владою Польщі у новоутвореній державі - Речі Посполитій. Територія нинішніх Збаразького, Кременецького, Лановецького, Шумського і північна частина території Підволочиського районів увійшла до Кременецького повіту Волинського воєводства. Воно було створене в складі Литви 1568 року, через рік перейшло безпосередньо під відання Корони Польської. Частина Тернопільщини між Збручем і Стрипою на південь від лінії сіл Суходіл — Пробіжна — Угринь — Палашівка — Ріпинці, що нині обіймає територію Борщівського, Заліщицького, більшість території Чортківського, невелику територію Бучацького і Гусятинського районів, склала Червоногородський повіт Подільського воєводства. Територія нинішніх Бучацького, Монастириського, Підгаєцького і невелика частина Теребовлянського районів увійшли до Галицького повіту, а решта територія Тернопільщини склала Теребовлянський повіт Руського воєводства.

1 липня 1912 року - у с.Зарваниці Теребовлянського району народився священик, митрат, церковний і громадсько-просвітній діяч у діаспорі Іван Гаврилюк. Помер 12 січня 2008 р. у м. Монреалі (Канада).

1 липня 1917 року - у бою з російськими військами біля с.Конюхи Козівського району загинув командант Легіону Українських Січових Стрільців Франц Кікаль. Чех, уродженець міста Брно (Моравія). Під час Першої світової війни - підполковник австрійської армії. У 1914–1916 рр. служив у 24 (коломийському) піхотному полку австрійської армії, який майже на 80% складався з українців. У листопаді 1916 року переведений до УСС як командант Вишколу Українських Січових Стрільців. З 17 березня по 1 липня 1917 - командант Леґіону УСС. Був єдиним командантом-іноземцем у Леґіоні. Стрільці характеризували його як вимогливого, дбайливого, людяного командира, який з розумінням ставився до національних почуттів стрільців.

1 липня 1917 року - у бою з російськими військами біля с.Конюхи Козівського району командант сотні УСС Осип Яримович. В Легіоні УСС перебував із серпня 1914 р. Командував чотою в сотні Василя Дідушка, брав участь в її першому бою під Верецьким перевалом 28 вересня 1914 р. Учасник усіх карпатських походів. У бою на горі Маківці особливо відзначився своєю відвагою, командуючи сотнею. Під час бою на горі Лисоні 2 версеня 1916 р. командував 3-ю сотнею І-го куреня І-го полку УСС, був поранений.

1 липня 1921 року - в Тернополі український письменник Клим Поліщук написав оповідання «Скарби віків», дія якого відбувається в Сатанові та розповідає про міфічні скарби Сатанівського замку. 6 липня 1922 року оповідання було опубліковано в газеті «Свобода» в США.

1 липня 1922 року - у с.Жеребки Підволочиського району народився педагог, перекладач, доцент Львівського політехнічного інституту (нині Національний університет «Львівська політехніка») Павло Гладкий. Помер 17 жовтня 1990 р. у м. Львові.

1 липня 1925 року - адміністративний центр Гусятинського повіту було перенесено з Гусятина до Копичинець, назву повіту замінено на Копичинецький повіт.

1 липня   1941   року  -  радянські війська залишили з боями Вишнівець Тернопільської області.

1 липня 1946 року - в с.Городниця Підволочиського району народився український актор. Народний артист України Іван Бернацький. Працював актором Волинського музично-драматичного теат­ру ім. Т. Шевченка у Луцьку, від 1980 - актор Львівського академічного театру ім. М. Заньковецької. Знявся у фільмах «Загибель богів», «Час збирати каміння». Нині проживає у США.

1 липня 1947 року - у Козовій народився майбутній Луцький єпископ Римо-Католицької Церкви Маркіян Трофим’як. У 1974-1991 рр. - парох у Кременці і душпастир у Волинській, Тернопільській, Рівненській і Вінницькій областях. Згодом -  Львівський єпископ-помічник, а з 1998 р. - Луцький єпископ-ординарій. Зараз – на спочинку.

1 липня 1968 року – США помер адвокат, доктор права, комісар Теребовлянського повіту в період ЗУНР, громадсько-політичний діяч, публіцист, уродженець с.Глібів Гусятинського району Антін Заплітний.

1 липня 1988 року - у м.Тернопіль народився боєць полку особливого призначення «Азов» Павло Бас. Загинув 7 січня 2015 року біля с.Гранітне Донецької області, під час обстрілів з РСЗВ «Град». За особисту мужність і високий професіоналізм, який виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя». 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ