Читайте нас в соціальних мережах

«У нас не заробляють 7 тис грн в день», - сільський голова «полуничного» села (фото)

Понеділок, 20 червня 2016 16:16
В селі Лосятин, що неподалік Почаєва на Тернопільщині, провели свято полуниць. Місцеві про цю запашну ягоду знають абсолютно все, адже вирощують її понад 50 років.

Відра, ящики та корзини з полуницями можна побачити обабіч дороги. Біля кожної хати – плантації ягід. Проте найбільша плантація на кооперативному полі у селі Лосятин.

Проект «Розвиток полуничних кооперативів» у селі Лосятин офіційно відкрили у червні 2012 року. Його організувала компанія «Данон». Тоді ж було засаджено перші 10 га полуниці. Відповідно до діючого контракту з компанією кооператив може збувати 20% врожаю на свіжий ринок та 80% на переробку.

У 2014 році вже почалась активна співпраця з сімейними фермами, які займаються вирощуванням полуниці. І цього року до проекту залучились п'ять фермерів із Тернопільської та Львівської області. У сукупності вони засадили 5,5 га полуниці на умовах співфінансування, що демонструє готовність фермерів частково фінансувати витрати, які пов’язані з вирощуванням полуниці. Це свідчить про їх віру в економічну доцільність та сталість ідеї даного проекту. 

В свою чергу, голова Лосятинської сільради Надія Залевська підкреслює, що завдяки кооперативу, фермерам дали змогу знайти нові ринки експорту для своєї продукції.

«Це дає людям можливість жити на своїй землі і отримувати прибутки в Україні»,- зазначає голова сільради.

Щодо прибутку, то чиновниця спростувала інформація, яку вже декілька тижнів обговорюють по всій Україні. Нагадаємо, нещодавно з’явилася публікація, що мешканці села Лосятин у кооперативі заробляють 7 тис грн в день.

«Якщо б у Лосятині платили таку суму за один робочий день, то до нас на заробітки їздили б іноземці. Щодня на полі працює понад 150 людей. Їхня заробітна плата залежить від кількості зібраної полуниці. Але навіть найвправніші господині не заробляють в день 7 тис. Хоча я сподіваюся, що скоро ця цифра стане реальністю», - зауважила Наталя Залевська.

«Тернополяни» познайомилися з жінкою, яка в день збирає 200 кг полуниць. Каже, що за таку роботу виходить непогана зарплатня, проте суму заробітку за день жінка вказувати відмовилася.

Варто додати що кооперативний рух у селі Лосятин розвивається уже швидко та якісно. Адже досвід села вже використовується фермерами з інших областей України, які зрозуміли всі переваги кооперації.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ