Читайте нас в соціальних мережах

31 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 31 травня 2018 00:00
Сторінками історії: 1905 - народився живописець Андрій Наконечний, 1919 – останній день перебування в Тернополі Директорії УНР на чолі з Петлюрою, 1969 року -  відкриття  музею Володимира Гнатюка в його родинному с.Велеснів.

 

31 травня 1905 року – у с.Урмань на Тернопільщині народився живописець Андрій Наконечний. Творив у жанрі візантійського іконопису. Виконував на замовлення Андрея Шептицького копії фресок каплиці Чесного Христа у Вавелі - резиденції польських королів, виконану українськими майстрами 16 ст. У роки війни Наконечний переїхав до Львова, де, крім малярства, займався політичною діяльністю, брав участь в акті проголошення самостійної Української Держави. Але почалися нацистські репресії, і більшість його творів (ікони, історичні композиції, пейзажі) пропала. Його картини можна умовно поділити на іконописні, пейзажні, портретні. У Настасівській церкві дивом збереглися рукописи й образи, які А. Наконечний створив (спільно з Д. Горняткевичем, М. Зорієм, А. Лепким). Після війни видавав себе за людину, яка здобула 4-и класи освіти і до малярства не має ніякого відношення. І лише після смерті, у січні 1991 р. в залі Тернопільського краєзнавчого музею відбулася перша персональна виставка творів А. Наконечного, які зберегла родина. Це було справжнє відкриття. Помер 15 вересня 1983 р. Похований у Бережанах.

На малюнку - Андрій Наконечний

31 травня 1919 року - останній день перебування в Тернополі Директорії, Уряд і вищого армійського командування УНР на чолі з Симоном Петлюрою.

31 травня 1969 року - відбулося урочисте відкриття етнографічно-меморіального музею Володимира Гнатюка в його родинному с.Велеснів Монастириського району. Музей заснований краєзнавцем Остапом Черемшинським 6 червня 1961 р., оформлений за «Тематико-експозиційним планом» Ігоря Ґерети та Остапа Черемшинського київськими художниками Іриною Левитською та Юрієм Кисличенком ) у спеціальному будинку, збудованому за проектом голови місцевого колгоспу Леоніда Мацюка в 1964-1967 рр. У 2003 р. одержав статус обласного.

31 травня 1985 року – в Чикаго (США) помер письменник, журналіст, редактор, культурно-освітній діяч, педагог, уродженець с.Славна Зборівського району Роман Завадович. Створив неповторну галерею літературних образів - від Гномика Ромтомтомика й Гоци Драли до Марушки Чепурушки та Леся Побігдеся. Був одним із найпопулярніших авторів часописів «Світ дитини» і «Малі друзі». Емігрувавши до США, видавав там дитячий журнал «Веселка», який виходить і нині. За великі заслуги на ниві української культури відзначений 22 січня 1978 р. у м.Чикаго як «Українець року».

31 травня 2010 року – початок однієї зі спроб відновити регулярна авіасполучення між Тернополем і Києвом. Останні регулярні авіарейси в Аеропорту «Тернопіль» відбувалися по 2 липня 2010 року. Літак Ан-24РВ виконував рейси за маршрутом Тернопіль — Київ «Жуляни» і у зворотному напрямку. Рейси відбувалися двічі на тиждень — у понеділок і п'ятницю. Тривалість перельоту була 2 год. 10 хв. Перевізником було запорізьке ВАТ «Мотор Січ». На теперішній час виконуються тільки чартерні перевезення, регулярні рейси відсутні. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар