Читайте нас в соціальних мережах

Тернополян просять вшанувати хвилиною мовчання отамана армії УНР Симона Петлюру

Середа, 25 травня 2016 11:55
90 років тому, 25 травня 1926 року, у Парижі трагічно загинув державний і політичний діяч, організатор українських збройних сил, головний отаман армії УНР, борець за незалежність України Симон Петлюра.

Як нагадує видання «Меморіал», цього дня в Парижі на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель агент НКВС Самуїл Шварцбард сім разів стріляв у неозброєного Петлюру, який у цей момент роздивлявся книжки біля книгарні.

Фактично одразу пораненого отамана переправили до найближчої лікарні «Шаріте», але лікарі не змогли врятувати життя Петлюри.
Як відзначають історики, вбивство Симона Петлюри хитро розробили більшовики, серед яких був совєтський агент М. Володін, фактичний інспіратор та організатор убивства. Саме він приготував усі деталі вбивства Петлюри, а Шварцбард виконав замовлення. Згодом, коли його затримала поліція, Шварцбард зізнався у злочині й пояснив, що вбив Симона Петлюру заради помсти за єврейські погроми в Україні в 1919-1920 роках.

Поховано Симона Петлюру на кладовищі Монпарнас у Парижі, а його вислів «Ми виступили на арену історії тоді, коли світ не знав, що таке Україна… Єдино боротьбою, упертою і безкомпромісною, ми показали світові, що Україна і її народ живе і бореться за свою свободу й державну незалежність» назавжди залишився в пам’яті українців.

О 12:00 Симона Петлюру в Україні вшанують хвилиною мовчання. Опівдні телеглядачі почують звуки метронома, відстукував хвилину мовчання. А з сітки мовлення керівництво каналів має прибрати комедійні фільми і гумористичні передачі.

До слова, сьогодні виповнилося рівно два роки, як українці обрали свого п'ятого президента - Петра Порошенка. 25 травня 2014 року він переміг у першому турі дострокових виборів глави держави, набравши 54,7% голосів.

І сьогодні всі телеканали країни повинні розмістити на екранах стилізоване зображення палаючої траурної свічки.

Причина проста. 2 лютого 2016 року Верховна Рада прийняла постанову "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році". І 25 травня поточного року оголошено парламентаріями Днем пам'яті в зв'язку з 90-річчям від дня вбивства голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри.

Право оголошувати дні жалоби і скорботи, а також пам'ятні дні парламент отримав в лютому 2012 року. До цього такими повноваженнями мав тільки глава держави. Правда, горить свічка і звуки метронома стали обов'язковими тільки з літа минулого року. Того вимагають нові "Правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті". Вони закріплені рішенням Нацради з телерадіомовлення №1146 від 23 липня 2015 го.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ