Читайте нас в соціальних мережах

15 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 15 березня 2020 00:15
Сторінками історії: 1548 - Ян Тарновський отримав привілей на створення у Тернополі ставу, 1947 – народився ректор Тернопільського медуніверситету Леонід Ковальчук, 2009 – відбулися позачергові вибори до Тернопільської обласної ради.

15 березня 1548 року - Ян Амор Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. Збудовано водойму в заплаві річки Серет як оборонну ланку від нападів турків і татар, що забезпечує фортеці Тарновського ще більшу неприступність.

15 березня 1809 року – проведено урядову люстрацію (ревізію) Бучацького монастиря. Зафіксовано, що складався він з будівлі (кляштору), городу (2 морґи), великого подвір'я (було обнесене частково дерев'яними штахетами, частково кам'яними стовпами; в одному кінці була стайня на 6 коней і возівня); оцінена вартість - 17161 крон 45 крейцарів; купив бучацький поштмайстер Ґеорґ Федерер, після кількох перепродажів за 1300 злотих купив бучацький декан УГКЦ о. Михаїл Курилович - в приміщенні кляштору було організовано навчання дівчат («бурса»).

15 березня 1894 року - в с.Трибухівці Бучацького району народився український поет, публіцист, громадський діяч, чотар Легіону УСС Іван Балюк. Пройшов з УСС шлях від Карпат до Дністра і Золотої Липи. Нагороджений австрійською срібною медаллю. Брав участь у виданні стрілецького журналу «Шляхи». Разом із Василем Бобинським, Романом Купчинським, Володимиром Кучабським, І. Іванцем і Л. Гецем випускав стрілецькі рукописні часописи. Загинув 27 серпня 1915 року в с.Завалів Підгаєцького району у бою з російськими військами.

15 березня 1921 року – в с.Конюхи Козівського району народився український письменник, політв'язень, член ОУН Богдан Йосипович Когут. Лауреат літературної премії ім.Богдана Лепкого. Наприкінці 30-х років був діячем підпілля ОУН, вояком УПА. Під час війни був арештований німцями. Тричі втікав з-під розстрілу. 1945-го року заарештований СМЕРШ-ем і засуджений до смертної кари. Покарання замінено багатолітнім ув'язненням в таборах ГУЛАГу. У 1956 р. поселився в Миколаєві. Вільно володів англійською, німецькою, польською та іспанською мовами. Автор збірки-трилогії: «Під чорними вітрами», «Гіркий присмак волі» та «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв'язнів.

15 березня 1947 року – народився український вчений у га­лузі хірургії, педа­гог, громадський діяч ректор Тернопільського національного медичного університету ім.І.Я.Горбачевського  Леонід Ковальчук. Доктор медичних наук. Від 2009 - голова постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства і дитинства. Помер у 2014 році.

15 березня 1960 року - у Варшаві помер польський та український православний церковний діяч, єпископ Кременецький, митрополит Православної Церкви в Польщі, один з активних прихильників створення УАПЦ митрополит Діонісій (Констянтин Миколайович Валединський). Весною 1944 року Собором єпископів УАПЦ у Варшаві був проголошений Патріархом всієї України. Проте наступ радянських військ на Україну та Польщу не дав змоги реалізуватися планам канонічного оформлення українського патріархату. 1948 року, після встановлення в Польщі просталінського режиму, позбавлений прав першоієрарха. НКВД арештувало його та змусило ув’язненого митрополита відмовитись від сану.

15 березня 1985 року – народився футболіст, з 2013 року - захисник тернопільської «Ниви», Ігор Ільків. Вихованець ДЮСШ «Карпати» (Львів). Перший тренер — Володимир Уманець. На початку лютого 2013 року разом з братами Борисом та Григорієм Баранцями уклав контракт з «Нивою» (Тернопіль).

15 березня 2009 року – відбулися позачергові вибори до Тернопільської обласної ради. Вибори були призначені Верховною Радою України за поданням голови Тернопільської обласної державної адміністрації. Головні претензії голови ОДА Юрія Чижмаря, полягали у недієвості попереднього складу обласної ради. На виборах перемогу здобуло Всеукраїнське об'єднання «Свобода», яке підтримали 154 038 виборців, або 34,69%. Партія здобула найбільшу кількість мандатів - 50.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ