Читайте нас в соціальних мережах

11 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 11 березня 2020 00:00
Сторінками історії: 1886 - в Бережанах народився маршал Польщі Едвард Ридз-Смігли, 1949 – народився Предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій, 1960 – розпочато історію створення Тернопільського національного технічного університету.

11 березня 1886 року - в м.Бережани народився польський військовий і політичний діяч, маршал Польщі Едвард Ридз-Смігли (Edward Rydz-Śmigły). Під час Першої світової війни - керівник батальйону в складі Польських легіонів. Один з найближчих співробітників Ю. Пілсудського. З 1935 - генеральний інспектор польських збройних сил і фактичний диктатор Польщі. Головнокомандувач польської армії під час Польської кампанії 1939 року. Почесний громадянин Тернополя. Після поразки польських військ інтернований до Румунії, але 1941 нелегально повернувся до Варшави. Помер 2 грудня 1941 від серцевого нападу.

11 березня 1947 року – у Відні помер краєзнавець, професор, уродженець Заліщиків Йосиф Шварц. Цікавився природою Наддністров'я, археологією. На основі зібраних ним предметів у Заліщиках створено краєзнавчий музей. Під час Першої світової війни служив в австрійській армії. Після війни працював учителем німецької мови і ботаніки в Заліщицькій учительській семінарії до її закриття у 1936 році. У 1937 Шварц працював учителем у Заліщицькій гімназії. 1931 року вийшла в Тернополі польською мовою книга Шварца «Заліщики й околиці» - перший краєзнавчий путівник Наддністрянщини. Помер Йосиф Шварц 1947 року.

11 березня 1949 року – у м.Копичинці народився предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Київський і всієї України Мефодій (у миру - Кудряков Валерій Андрійович). Обраний Предстоятелем Української автокефальної православної церкви з титулом митрополита Тернопільського і Подільського 14 вересня 2000 року. Помер у Києві на 66-му році життя внаслідок хвороби 24 лютого 2015 р. Похований у Тернополі.

11 березня 1953 року - відбулася перша сесія Тернопільської обласної ради депутатів трудящих 4-го скликання.

11 березня 1959 року - в м.Бережани, згідно наказу Міністерства сільського господарства УРСР, організовано Бережанський технікум механізації сільського господарства.

11 березня 1960 року - у м.Тернополі було створено загально технічний факультет львівського політехнічного інституту. Ця подія стала першою цеглинкою в історії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

11 березня 2001 року – померла поетеса, уродженка Кременеця Галина Гордасевич. Закінчила Літературний інститут ім. М. Горького у Москві. Брала участь в русі дисидентів, була членом оргкомітетів і делегатом установчих з’їздів Товариства української мови, Народного Руху України та Демократичної партії України. Лауреат літературного конкурсу «Шістдесятники» за 1996 р., премій ім. Олександра Білецького в галузі критики та ім. Валерія Марченка в галузі публіцистики за 1997 р. Похована у Кременці.

11 березня 2009 року - окружний адміністративний суд Тернопільської області прийняв рішення визнати незаконною постанову Верховної Ради України "Про визнання такою, що втратила чинність Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради»" (№3686). Суд зобов'язав Територіальну виборчу комісію провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року.

11 березня 2014 року – у Тернополі помер  народний депутат 11-го скликання Верховної Ради Української РСР, Верховної Ради України 1-го скликання Віктор Шемчук. Більшу частину свого життя Віктор Миколайович Шемчук присвятив розвитку та благоустрою Тернопільщини. Займався реалізацією проектів з будівництва палаців культури «Березіль» і «Текстильник» (бавовняно-прядильного комбінату), житлових масивів «Східний» і «Сонячний», міського стадіону, Чортківського цукрового заводу, заводів радіоелектроніки «Сатурн» та «Оріон» у Тернополі, зведення Молотківського меморіалу у Ланівецькому районі, Меморіалу «Вічний вогонь» у парку Слави м. Тернополя, будівництво Співочого поля, Гідропарку та ін., будивніцтво санаторію «Медобори», реалізація проекту поглиблення і очищення Тернопільського ставу, реконструкція набережної, будівництво фонтанів на озері та у місті. Почесний громадянин м.Слівен (Республіка Болгарія).

Фото Едварда Ридз-Смігли з сайту http://upload.wikimedia.org

Коментарі  

0 #1 Шемчук Віктор Віктор 11.03.2016, 00:32
Про Едварда треба писати правду: родився в Лапшині, мати в нього українка, а він україножер, до війни - такі понти, піжонство, а на війні виявився бездарним воякою і боягузом, покинув армію напризволяще і драпанув в Румунію, де позбавили його всіх посад і звань. Одним словом, нікчема повний. А ви його - на видне місце... Хіба це справедливо?
І про Шемчука забулисьте сказати головне - перший секретар міському, другий секретар і в.о. першого секретаря обкому партії, вірний син компартії. І те, що він "релізував" - то пряма була його робота (він, правда, не працював, а командував), а не реалізував би, то надавали би по шиї. Такий собі радянсько-парті йний пан. незалежна Україна йому прекрасне життя зламала, тож він її ненавидів.
Ось такі справи в Тернополі з національною гордістю і декомунізацією.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ