Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 11 лютого

Вівторок, 11 лютого 2020 00:00
Сторінками історії: 1872 - у Кременці народився майбутній православний святий Олександр Хотовицький, 1894 - на Бережанщині побачив світ один з засновників «Соколу» Альфред Будзиновський, а в Чорткові - співачка Роксолана Росляк (1940).

11 лютого 1872 року -  у м.Кременці народився православний священик, богослов, поет Олександр Хотовицький (на іконі). Розстріляний органами НКВС СРСР 19 серпня 1937 р. у Москві (Росія). У 1994 р. визнаний Російською православною церквою святим.

11 лютого 1887 року - у Лапшині, нині Бережанського району, народився громадський діяч, делегат УНРади ЗУНР, учасник Акту Злуки й делегат Трудового конгресу України в м. Києві Роман Глушок. Помер 30 серпня 1978 р. у родинному селі.

11 лютого 1894 року - у Львові Володимир Лаврівський, Василь Нагірний, Іван Белей, доктори Микола Шухевич, уродженець Баворова Тернопільської області Альфред Будзиновський офіційно проголосили про народження товариства «Сокіл».

11 лютого 1914 року – в м.Бучач народився український ветеринарний лікар, громадський діяч Євген Барановський. Ветеринарію студіював у Варшаві, Відні, Львові, Лейпцігу, Ганновері. До Австралії приїхав 1950 р. Член Австралійської ветеринарної асоціації, клубу «Ротарі». Автор статей у періодиці.

11 лютого 1916 року – народився танцюрист Олександр Данічкін. Балетмейстер танцювального ансамблю «Надзбручанка» (Тернопіль, 1964 – 1985 рр.) обласної філармонії. На основі фольклорних записів народних танців у селах Тернопільщини поставив свої хореографічні картини «Вихиляс», «Каперуш», «Кивун», «Подільське весілля», «Трусинець», «Обжинки», «Швець», «Чабани» та інші; ансамбль показав їх в Україні, республіках колишнього СРСР, у Болгарії. Більшість творів є в репертуарі «Надзбручанки». Помер 28 березня 1986 р. в Тернополі.

11 лютого 1940 року - в Чорткові народилася співачка Роксолана Росляк. Ще в дитинстві разом із батьками емігрувала до Канади. З 1963 - солістка Канадської оперної компанії та Крайового концертного бюро в Торонто. З успіхом гастролювала на оперних сценах Лондона, Женеви, Мюнхена, Дюссельдорфа та ін. Виступала також на Шекспірівському фестивалі в Стратфорді. У 1978 здійснила велике концертне турне по американському континенту (виступала у знаменитих концертних залах Нью-Йорка — “Аліс Талл”, “Лінкольн Сентр”, а також із симфонічним оркестрами Торонто, Оттави та ін.). У її концертному репертуарі твори Вівальді, Доніцетті, Гуно, Дебюссі, Рахманінова, Верді, Штрауса, Хіндеміта, українські народні пісні. Наспівала на американських фірмах кілька власних платівок.

11 лютого 1960 року – Тернопільський міськвиконком прийняв рішення про встановлення пам’ятника поету А.С.пушкіну. Відкрили пам’ятник у 1961-му. Автори проекту: архітектор Едуард Гронський, скульптори Макар Вронський, Олексій Олійник та Олександр Скобликов.

11 лютого 1991 року - благочинний Почаївської лаври архімандрит Сергій (Генсицький) призначений єпископом Тернопільським і Кременецьким, керівником Тернопільської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). На єпископській кафедрі він замінив архієпископа Лазаря (Швець Ростислав Пилипович), який був призначений архієпископом Одеським та Ізмаїльським (тепер - митрополит Сімферопольський і Кримський.

11 лютого 1992 року - V-й пленум Тернопільської обласної ради профспілок прийняв рішення вилучити з назви міжспілкового органу слово "незалежних". З того часу його назва – Тернопільська обласна рада профспілок.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар