Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 27 січня

Понеділок, 27 січня 2020 00:00
Сторінками історії: 1527 - під Кременцем військо Костянтина Острозького розбило армію ординців, 1915 - народився художник-графік світової слави Яків Гніздовський, 1940 - розпочала роботу обласна бібліотека для дітей.

27 січня 1527 року - у битві під Кременцем військо князя Костянтина Острозького розбило 17-тисячну кримську орду й врятувало велику кількість бранців.

27 січня 1899 року – у с.Токи Підволочиського району помер священик, хоровий диригент, громадсько-освітній діяч Панкратій Білінський.

27 січня 1856 року - у Зарубинцях Збаразького району, у сім’ї священика народився адвокат, редактор, політичний і громадський діяч Антін Якович Горбачевський. У 1913 р. став послом до Галицького сейму. Входив до польського сенату від Українського національно-демократичного об’єднання. Головував в Українському парламентарному клубі. 25 (26) квітня 1944 р. помер.

27 січня 1915 року – у с.Пилипче на Борщівщині народився художник-графік світової слави Яків Гніздовський (на фото). Гніздовський вважається загальновизнаним авторитетом мистецтва дереворізу і міжнародним його майстром. Його дереворити широко виставлялися не тільки у США, а і в Токіо, на Близькому Сході, в Африці, Лондоні, Празі, Німеччині. Крім станкової графіки Гніздовський був майстром її мініатюрного відгалуження - книжкового знаку. Він зробив 54 екслібриси, які увійшли до випущеної 1986р. книжки «Гніздовський екслібрис», що її Американський інститут графічного мистецтва вибрав однією з найкращих публікацій того року в США. Помер 1985 року в одному з Нью-Йоркських шпиталів.

27 січня 1940 року - розпочала свою роботу Тернопільська обласна бібліотека для дітей, її фонд нараховував 4500 примірників документів. Сьогодні книгозбірня — найбільше книгосховище літератури для дітей в області. Її фонд становить 150 тис. примірників документів. Бібліотеку щорічно відвідують 12,5 тис. користувачів, яким видається понад 200 тис. примірників документів. Книгозбірня має розгорнуту структуру, а це 7 функціональних відділів і 2 сектори. До послуг користувачів — Інтернет-центр. У бібліотеці діють програми «Бібліотека і освіта», «Бібліотека і користувач», «Діти і книга».

27 січня 1941 року – у Кракові (Польща) помер релігійно-церковний діяч, крилошанин, доктор теології, професор Станіславської духовної семінарії, Апостольський адміністратор Лемківщини, уродженець Бучаччини о.Яків Медвецький.

27 січня 1944 року - для відбудови Тернополя і області після війни засновано організацію «Тернопільбуд».

27 січня 2014 року - депутати Тернопільської міської ради прийняли рішення про визнання Народної Ради України як колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України.

27 січня 2014 року – Тернопільська міська рада вирішила заборонити на території міста діяльність і використання символіки Партії регіонів та Комуністичної партії України, як таких, що суперечать національним інтересам та порушують права і свободи громадян.

27 січня 2015 року - у зоні проведення АТО загинув військовослужбовець 26-а артилерійської бригади, уродженець  с.Голотки Підволочиського району Володимир Чеславський. Працював водієм у колгоспі. На фронт пішов добровольцем.

27 січня 2015 року – у м.Київ, від отриманих в бою у зоні АТО ран, помер старший солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади, уродженець с.Трибухівці Бучацького району Ігор Римар. Проживав у с. Ріпинці Бучацького району. Отримав тяжкі поранення 9 січня під час атаки російських бойовиків на новий термінал аеропорту Донецька. Через обстріли йому довелось чекати близько семи годин, перш ніж побратими змогли вивезти пораненого з аеропорту до шпиталю, спочатку в Артемівськ, а потім — до Харківського військового госпіталю. Більше двох тижнів воїн боровся за життя, переніс чотири операції. Поховали Героя на цвинтарі у с.Трибухівці. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ