Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 22 січня

Середа, 22 січня 2020 00:00
Сторінками історії: 1919 - проголошено Акт Злуки ЗУНР з УНР, виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення оголосити 23 січня 2014 року Днем жалоби за загиблими під час протесних мирних акцій в Києві.
 
22 січня 1827 року - цісар видав рескрипт про те, що директором першої гімназії в Тернополі має бути представник ордену єзуїтів, а не староста. Німецьку мову на курсі філософії замінила латина. Школа в Тернополі поступово здобула популярність не лише в Східній Галичині, а й інших австрійських регіонах.
 
22 січня 1919 року - в Києві проголошено Акт Злуки ЗУНР з УНР. Цьому передував переговорний процес. Від ЗУНРу Акт зачитував Л. Цегельський — державний секретар міжнародних зносин в уряді ЗУНР. Представлена Декларація Директорії з нагоди Акту Злуки. Цим Актом всі етнічні українські землі було злучено в одну державу.
 
22 січня 1919 року -  під час проголошення Акту злуки ЗУНР і УНР східну сторону переднього чотирикутника на Софійському майдані тримав сформований у Тернополі 5-й курінь (командант - сотник Микола Королюк), який першим із Галичини вийшов на оборону столиці. Покликаних до війська новобранців вишколювали в коші Окружної команди в Тернополі.
 
22 січня 1996 року - у м. Єрусалимі (Ізраїль) помер єврейський громадсько-політичний діяч, педагог, доктор філософії, публіцист, історик, мислитель, один з ідеологів сіонізму, уродженець Підволочиська Ісраель Ельдад (Шайб).
 
22 січня 2007 року - у США помер вчений-економіст, доктор наук, професор Університету Вірджинії, Українського вільного університету та Українського католицького університету, уродженець Тернополя Микола-Юрій Богатюк.
 
22 січня 2014 року - виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення оголосити 23 січня 2014 року Днем жалоби за загиблими під час протесних мирних акцій в місті Києві. У Тернополі оголошено День жалоби за загиблими активістами у Києві. Голова обласної ради Василь Хомінець дав доручення в знак жалоби за загиблими протестувальниками вивісити на комунальних установах обласної ради прапори з чорними стрічками.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ