Читайте нас в соціальних мережах

Найбільша шопка України оживе на Різдво

Вівторок, 05 січня 2016 14:45
У храмі Святого апостола Петра спорудили найбільшу в Україні Різдвяну шопку. Її встановлюють уже двадцять років поспіль.

Щороку шопку вдосконалюють та збільшують, додають нові елементи, більшість з яких - рухомі. Відтак цьогоріч «оживуть» фігури трьох царів. Вони нестимуть дари та віддаватимуть поклін Ісусу Христу.

У храмі можна побачити ціле селище із хатками, людьми, різними птахами і звірятами. Також новинкою стане військовий куточок. Його оздобили речами, привезеними із зони АТО. Кожного року шопка в храмі Святого Петра відрізняється від попередньої, оскільки монтують її без жодних планів та схем.

«Щоб спорудити Різдвяну шопку, треба щонайменше 4-5 днів, – розповідає отець Егідій Мрозек. – Вона, як дитина, колись була маленькою, але з кожним роком стає більшою і кращою».

Найважливішою у шопці є центральна частина. Це ясла із новонародженим Божим Дитям, Марією і Йосипом.

«Навколо новонародженого Дитяти згуртований світ людський, рослинний і тваринний. За доброю традицією у Різдвяну шопку поселили живих птахів, фазанів та рибок. Тварини звикли до людей. Адже продовж року живуть на подвір’ї нашого монастиря, де часто гуляють мами з дітьми», - продовжує отець Егідій.

Окрім того, у вертепі є безліч рухомих елементів, які оживляють композицію. Віл та віслюк кивають головами, янголи рубають колоду, крутиться карусель, їздить потяг та рухається канатна дорога. Також у шопці є опудала борсуків, оленів, білок і їжаків.

«Враховуючи сучасні події у нашій країні, вертеп оновився ще одним куточком з військовою атрибутикою. Його оздобили  використаними снаряди від гранатометів, гільзами  від «Градів» і танковими снарядами. Задум зробити щось подібне виник ще минулого року. Цьогоріч нам вдалося його реалізувати», - зауважив отець Егідій Мрозек.

Різдвяну шопку урочисто відкриють сьомого січня. Стоятиме вона аж до Стрітення. Священнослужителі кажуть, що храм відкритий цілодобово. Однак, аби роздивитися всі елементи Різдвяного дива, до церкви краще навідуватись у будні дні. Адже у неділю – цілий день йдуть Богослужіння.

Додати коментар