Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 5 січня

Неділя, 05 січня 2020 00:00
1911  – померла блаженна Марцеліна Даровська, 1940 - постанова про відкриття педагогічних шкіл в містах Тернополі і Чорткові, 1946 – у с.Буряківці Заліщицького району відбувся бій підрозділу УПА “Савви” та групи Товстенського райвідділу НКВС.
 

5 січня 1871 року - в Баворові народився краєзнавець, громадський діяч, один з організаторів січового й туристичного руху в Галичині Альфред Титович Будзиновський. Помер 7 січня 1942 р. у м.Львові.

5 січня 1893 року - в с.Шкроботівка Шумського району Тернопільської області народився український фольклорист, філолог Степан Турик. Зібрав понад 400 весільних пісень, 100 – побутових, 60 романсів, 56 балад, 86 приспівів до танців, понад 20 гаївок і веснянок, дума про Олексу Довбуша на 125 строф. Решта — пісні літературного походження, рекрутські, чумацькі, колодчані, невільницькі, маршові тощо. Збереглося листування Турика з Максимом Рильським.

5 січня 1911 року – померла релігійна діячка, просвітителька, благодійниця, блаженна Римо-Католицької церкви Марцеліна Даровська (на фото). Разом з Юзефою Карською у 1857 р. заснувала в Римі конґреґацію (згромадження) Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, щоб працювати над відродженням сім'ї, належно виховуючи молодих жінок. Повернувшись в Україну 1863 року, стала засновницею, першою настоятелькою монастиря сестер-непорочниць у Язловці біля Бучача (першої християнської школи-інтернату для дівчаток зі шляхетних католицьких родин).

Семеро черниць на чолі з матір'ю Марцеліною створили заклад, який став взірцем для таких шкіл по всій тодішній Польщі, Західній Україні, Білорусі. Померла 5 січня 1911 року, похована у Язловці.

6-го жовтня 1996 року в Римі Папа Іван Павло ІІ проголосив Марцеліну Даровську блаженною.

5 січня 1940 року - постанова Тернопільського облвиконкому про відкриття педагогічних шкіл в містах Тернополі і Чорткові.

5 січня 1940 року – бере початок історія заснування Чортківського педагогічного училища імені Олександра Барвінського. У 1940 році воно розпочало свою освітню діяльність як педшкола, де велась підготовка педагогічних кадрів для початкових шкіл Тернопільщини. Це був другий в області заклад такого типу. 1945 року педшколу реорганізовано у педагогічне училище. Музичне відділення відкрито у 1957 році.. У 2003 році закладу присвоєно ім’я нашого земляка Олександра Барвінського.

5 січня 1941 року - заарештованій настоятель Тернопільського монастиря редемптористів о.Михайло Перетятко.

5 січня 1946 року – у с.Буряківці Заліщицького району до засідки УПА, за участі 18 повстанців підрозділу “Савви” під командуванням районного референта Служби безпеки “Гонти”, потрапила оперативно-військова група Товстенського райвідділу НКВС у складі 25 осіб. НКВС-ників закидали гранатами й розстріляли з кулеметів зі заздалегідь обраної вигідної позиції. П’ятеро, у тому числі начальник райвідділу майор Слєпцов (росіянин), потрапили у полон. Жоден із місцевих мешканців не повідомив про інцидент та не допоміг у розслідуванні.

5 cічня 1989 року - в Тернополі гурт студентів та молоді міста на сходах драмтеатру презентував вертепну драму – живий вертеп.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ