Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 21 грудня

Субота, 21 грудня 2019 00:02
1861 – народився начальник Генштабу УГА Микола Мартинович, 1989 – обласна рада передала приміщення колишнього домініканського собору в Тернополі єпархії УГКЦ, 2001 – затверджено герб і прапор Тернопільської області.

21 грудня 1861 року – у  с.Ішків Козівського району народився український військовий діяч, начальник Генерального штабу Української Галицької Армії Микола Мартинович. Закінчив Віденську офіцерську школу і Австрійську Військову академію.

До Першої світової війни служив комендантом  Тернополя, Золочева, Коломиї, Стрия. У роки Першої світової війни - командир 30-го піхотного полку на російському фронті. 1916 року отримав тяжке поранення, з того часу на пенсії. Після проголошення ЗУНР вступає до Української Галицької Армії.

3 листопада 1918 року полковник Микола Маринович обійняв посаду військового коменданта Львова.

Начальник Генерального штабу УГА, учасник українсько-польської війни 1918-1919 років. Навесні 1944 року закатований радянськими партизанами загону Наумова.

21 грудня 1912 року - у Відні (Австрія) помер вчений-сходознавець, біблеїст, арабіст, археолог, доктор філософії, професор Віденського інституту східних мов, член Віденської Академії наук, уродженець Бучача Давид Генріх Мюллер.

21 грудня 1918 року - відбувся з'їзд студентської і гімназійної молоді Тернопільської округи.

21 грудня 1939 – Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло рішення про перехід на радянську валюту на території Західної України т Західної Білорусії. З офіційного грошового обігу вилучені польські злоті і замінено на карбованці у співвідношенні 1:1.

Це не відповідало ринковій ціні валют (злотий був значно дорожчий) і призвело до зубожіння місцевого населення. З того ж дня продаж і придбання товарів, надання всіляких послуг – кіно, театрів, комунального господарства, міського й залізничного транспорту тощо – здійснювалися виключно за радянські гроші.

Коли рахунки в банках і ощадних касах, які належали приватним підприємствам та особам, не перевищували 300 злотих, з цих рахунків із 21 грудня 1939 року дозволялося робити виплати в радянських карбованцях.

21 грудня 1945 року – уродженця Гусятинщини, Станіславівського греко-католицького єпископа Григорія Хомишина, у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, перевели з внутрішньої тюрми НКВД УРСР до лікарні Лук'янівської в'язниці, де 28 грудня 1945 р. він помер.

21 грудня 1988 року – Тернопільському фінансовому економічному інституті створений факультет зовнішньоекономічної діяльності. Очолив його заступник декана планово-економічного факультету, доцент кафедри господарського механізму Анатолій Тибінь.

21 грудня 1984 року - у с.Цеценівка Шумського району народилася чемпіонка світу та Європи з літнього біатлону, переможниця Всесвітньої зимової Універсіади, майстра спорту України Світлана Крикончук.

21 грудня 1989 року – Тернопільська обласна рада передала приміщення колишнього домініканського собору по вул. сагайдачного в Тернополі єпархії Української греко-католицької церкви. Тепер тут - Архикатедральний собор.

21 грудня 2001 року – депутати Тернопільської обласної ради 3-го скликання затвердили герб і прапор Тернопільської області.

Герб: у синьому полі навхрест золоті меч та ключ, над ними – три срібні вежі. Щит може накладатися на золотий пшеничний сніп, декоративні гілки, перевиті малиновою стрічкою й увінчані золотим Тризубом.

Меч і ключ відображають історичну роль краю у захисті українських земель та Європи від нашестя завойовників із прадавніх часів. Три фортечні вежі символізують три історичні землі, з частин яких сформована сучасна Тернопільська область, - Галичину, Волинь і Поділля, і характеризують один із найважливіших історичних факторів регіону в якому зосереджено найбільшу кількість оборонних замків України. 

Прапор – на синьому тлі три білих вежі з відчиненими воротами. жовтий вертикальний меч руків'ям догори і горизонтальний жовтий ключ борідкою донизу і направо.

21 грудня 2003 року - єпископ Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Михаїл (Сабрига) та ігумен монастиря св.Теодора Студита ієромонах Григорій Планчак освятили святовведенську обитель жіночого монастиря Введення в храм Пресвятої Богородиці у Великих Бірках.

21 грудня 2010 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Михайла Цимбалюка, у зв’язку з призначенням головою Львівської ОДА.

21 грудня 2010 року - головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Валентина Хоптяна. Звільнений з цієї посади 2 березня 2014 року.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ