Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 19 грудня

Четвер, 19 грудня 2019 00:00
1937 – до розстрілу засуджено уродженця Тернополя, командира Жидівського пробоєвого куреня УГА Соломона Ляймберга. 1939 - організовано Тернопільський обласний методичний центр народної творчості, 1961 - запалено печі Бережанського склозаводу.
19 грудня 1936 року - в селі Білявинці Бучацького району народився Зіновій Підлісний - архітектор, лауреат Державної премії УРСР імені Тараса Шевченка за забудову житлового кварталу «Сріблястий» на вулиці Патона у Львові (у співавторстві). У серпні 1981 року Зіновієві Підлісному присуджено премію Ради Міністрів СРСР за розробку проекту і реалізацію будівництва курорту Трускавець. Згодом, у 1985 році — присвоєно звання заслуженого архітектора УРСР. Помер 22 липня 1999 року. Похований на Личаківському кладовищі.
 
19 грудня 1937 року - в Харкові органами НКВС СРСР розстріляно педагога, делегата УНРади ЗУНР, уродженця Тернопільщини Теодора Замору.
 
19 грудня 1937 року - особлива трійка УНКВС Лєнінґрадської области засудила до вищої міри покарання уродженця Тернополя офіцера австро-угорської армії, згодом - УГА, армій УНР і Дєнікіна Семена (Соломона) Ляймберга. В червні 1919 року Ляйнберг був призначений командиром Жидівського пробоєвого куреня Першого Галицького корпусу. Відзначився у боях з поляками. У 1921 р. вступив до більшовицької партії, очолив радіочастину 4-го управління штабу Червоної армії. У 1933 р. засуджений на 3 роки позбавлення волі. Пізніше працював завідувачем радіовузла Бєломоро-Балтійського комбінату, проживав на станції Мєдвєжья Ґора (Карелія, Росія). Знову заарештований 3 жовтня 1937 р.
 
На фото: Офіцери 6-ї бригади Галицької армії. Вінниця, 11 листопада 1919. У нижньому ряду в центрі - командир Жидівського пробоєвого куреня Соломон Ляйнберг.
 
19 грудня 1939 року - згідно з розпорядженням Ради народних комісарів України було організовано Тернопільський обласний методичний центр народної творчості.
 
19 грудня 1945 року – в  с.Гермаківка Борщівського району народився український перекладач, есперантист Микола Кривецький. Член Всесвітньої та Української есперанто-асоціацій, академік Української Академії економічної кі­бернетики. Голова Тернопільського міського клубу есперантистів «Терноцвіт» (1984-2005); викладач ес­перанто.
 
19 грудня 1946 року - у Львові помер співак і  режиссер, уродженець Збаража Ярема Стадник. На професійній сцені з 1921 року.  Працював у Львові:  у театрі товариства «Бесіда»  та в інших західноукраїнських трупах,  в театрах «Криве дзеркало»,  оперети, мініатюр та естради, «Юного глядача» (1922 - 1946).
 
19 грудня 1958 року – в м.Тернопіль народилася українська співачка (лірико-колоратурне сопрано) Ольга Камінська Народна артистка України. Працює в Київському театрі оперети. Дипломант Всесоюзного конкурсу ім. М.Глінки. Пропагувала українське мистецтво в Болгарії, Канаді, Польщі, Монголії, США, Югославії. На студії «Укртелефільм» знялася у фільмах: «Найкращі мелодії з оперет», «В ритмі вальсу».
 
19 грудня 1961 року - було запалено печі «Бережанського склозаводу», а вже в січні наступного року було виготовлено першу продукцію. З 1993 р. склозавод відкрите акціонерне товариство ВАТ «Бережанський склозавод».
 
19 грудня 1973 року – у Львові помер український письменник, публіцист, перекладач, мемуарист. Член Спілки селянських письменників «Плуг», уродженець Теребовлянщини Володимир Ґжицький. Воював в Українській Галицькій Армії у чині поручника. Перша повість «Муца» вийшла 1928 р. Невдовзі побачили світ знаменитий роман «Чорне озеро», збірка оповідань «Цісарське право», роман «Захар Вовгура». Ув’язнений за «приналежність до контрреволюційноï організації УВО (Украïнська військова організація) та участь у терористичній діяльності». Відбував заслання у Республіці Комі. У «післятабірний» час Ґжицький написав автобіографічну трилогію «У світ широкий», «Великі надії», «Ніч і день», романи «Опришки», «Кармелюк», автобіографічну повість «Слово честі»; ряд творів для дітей та про природу.
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ