Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 15 грудня

Неділя, 15 грудня 2019 00:00
Сторінками історії: 1809 - армія Голіцина зайняла Тернопільський округ, 1918 - у Тернополі спалахнула епідемія плямистого тифу, 1940 – на Тернопільщині відбулися перші вибори до місцевих Рад депутатів трудящих.
15 грудня 1809 року - російська армія князя Сергея Голіцина, залишивши Львів, зайняла Тернопільський округ. Історики розповідають - місцеве населення, як не дивно, прагнуло позбутися австріяків. Однією з причин було те, що вони, перед тим як залишити Тернопіль, ухитрилися стягнути податки на два роки наперед.
 
15 грудня 1918 року - у Тернополі з особливою силою спалахнула епідемія плямистого тифу. Завезли її військові німецьких, австрійських та російських частин, які поверталися з фронту, а також колишні полонені. Щодня можна було бачити трупи, які просто викидали з вагонів і залишали на станції. 
 
15 грудня 1940 року – на Тернопільщині відбулися перші вибори до обласної, районних, селищних, міських та сільських Рад депутатів трудящих.
 
15 грудня 1944 року – у Львові помер український поет, перекладач, уродженець Борщівщини. Ярослав Кондра. Брав участь у революційному русі. Належав до літературної організації «Горно», співпрацював 1931—1932 рр. у журналі «Вікна». Друкувався з 1929 р.; збірка поезій «Юрба» (1931 р.). Займався також перекладацькою справою. Помер 15 грудня 1944 року у Львові, там же похований.
 

15 грудня 1951 року – помер український вчений, педагог, громадський діяч, доктор філософії, уродженець с.Великий Глибочок Тернопільського району Лука Турчин (на фото). Під час 1-ої світової війни служив у австрійській армії; згодом - сотник УГА.У 1942 став заступником голови Української національної ради. Автор наукових праць і спогадів.

15 грудня 2011 року - рішенням Тернопільської обласної ради утворено комплексну пам'ятку природи місцевого значення «Гонтова Гора». Розташована на межі Зборівського та Збаразького районів, між селами Мильне і Мала Березовиця. Площа охоронної території 36,4 га. Є фрагментом Товтрової гряди. Заповідна територія створена для охорони та збереження типового товтрового ландшафту з умовами зростання лучно-степової та кальцефільої рослинності, місць оселення місцевої корисної ентомофауни.

15 грудня 2013 року - на Театральному майдані Тернополя пройшло велелюдне народне «Віче гідності». Тернополяни вийшли на майдан аби підтримати мільйонний марш Гідності, який відбувся у Києві та вкотре заявити владі свої вимоги. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ