Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 8 грудня

Неділя, 08 грудня 2019 00:10
Сторінками історії: 1884 - народився Юліан Опільський, 1930 - засновано Тернопільський драмтеатр, 1966 - створено Тернопільський і Монастириський райони.

8 грудня 1884 року (за іншими даними – 8 жовтня) – у Тернополі народився український письменник - історичний романіст Юліан Опільський (справжнє ім'я - Рудницький Юрій Львович). Автор «Підручника до науки німецької мови», повісті «Іду на вас. Історичне оповідання з часів Святослава (960—972)»,  роману «Опирі» («Упирі»). «Сумерк», «Танечниця з Пібасту» («нарис з староєгипецького побуту», 1921), «Гарміоне» («нарис із життя Чорномор'я під кінець V віку до Христа», 1921); «Вовкулака» («оповідання з XI віку», 1922); «Поцілунок Іштари» («нарис зі старовавілонського побуту», 1923); «Школяр з Мемфісу» («нарис зі староєгипецького побуту», 1927); «Тінь велетня» («оповідання із року 1812», 1927), «Ідоли падуть», «Аллах», «Діти Одіна».

Помер 1937 року. Похований на Личаківському цвинтарі.

8 грудня 1892 року – в с.Коцюбинці Гусятинського району народилася українська робітнича поетеса і прозаїк. Марія Тарновська (літературний псевдонім - М.Вірляна). 1909 року виїхала на заробітки до США. Була членом заокеанської філії «Гарту». Друкувати поезії почала 1919 року. Співробітник газети «Робітниця».

Поезії та оповідання на соціальні теми в комуністичному дусі публікувала в газеті «Українські вісті» та інших комуністичних виданнях, зокрема новели: «Нові теми», «У бюрі праці», «Життя», «Жителі нор», «Орися», «Павуки». Автор спогаду про Соломію Крушельницьку «Моя мрія здійснилася», опублікованого 1978 року в книзі «Соломія Крушельницька».Померла 17 травня 1975 року в Детройті. Похована там само.

8 грудня 1930 року - засновано Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т Г.Шевченка. А було це так - цього дня, на базі самодіяльного драматичного колективу м.Охтирки, було створено другий робітничо-селянський пересувний театр Харківщини.

У березні 1945 року Охтирський драматичний театр ім.Т.Шевченка переводитьсна Тернопільщину.

В результаті офіційно закріплено існування двох театрів: Тернопільського обласного українського музично-драматичного театру Т.Г.Шевченка, реорганізованого з Охтирського драматичного театру Т.Г.Шевченка (раніше називається Другим робітничо-колгоспним пересувним театром Харківщини) та Чортківського міського театру Франка.

Театр Т. Г. Шевченка спочатку базується в м.Чортків (там тоді був обласний центр), а театр Франка – в м.Тернопіль; з переїздом же обласного центру з Чорткова до Тернополя театри помінялися базами.

8 квітня 1948 р. театр Франка об’єднується з театром Т.Г.Шевченка, в області працює Тернопільський обласний український музично-драматичний театр Т. Г. Шевченка. Його основний склад – артисти колишнього Охтирського театру Т. Г. Шевченка та приєднана до них частина колективу театру Франка.

8 грудня 1937 року - у м.Ленінграді (нині Санкт-Петербург, Росія) розстріляно педагога, наукового працівника Кам’янець-Подільської гідробіологічної станції, уродженця Збаражчини Антона Мартинюка.

8 грудня 1966 року - Указом президії Верховної Ради УРСР № 10/12 від створено Тернопільський район.

8 грудня 1966 року - відновлено Монастириський район.

8 грудня 2004 року - головою Центральної виборчої комісії став уродженець Тернопільського району Ярослав Давидович. Очолював ЦВК до 30 травня 2007 року.

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Петро Павлович 08.12.2018, 09:39
Поважний сайт не повинен ширити блуди. Їх же читатимуть люди і далі розноситимуть неправду. Проявіть "Тернополяни" ерудицію. Так от, весь світ знає. що Юрій Рудницький (літ. псевдонім Юліан Опільський) народився 8 жовтня. Писати, що нинішній Тернопільський театр заснований 1930, коли місто було в складі Польщі, - це знову ж таки дурниця. А розстріляного 8 грудня Антона із с. Добромірка в Збаражчині прізвище було Марцинюк і стратили його в урочищі Койранкангас.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ