Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 6 грудня

П'ятниця, 06 грудня 2019 00:28
Сторінками історії. Народились: співзасновник тернопільського драмтеатру Микола Комаровський, митрополити Миколай та Спиридон. Помер польський художник Чеслав Жепінський.

6 грудня 1810 року - у с.Дрищів (нині – Надрічне) Бережанського району, народився церковний діяч, доктор теології, Галицький греко-католицький митрополит у 1864–1869 роках Спиридон Литвинович. Помер 4 червня 1869 року у м.Львів.

6 грудня 1883 року – в м.Дніпропетровськ народився український драматич­ний актор, режисер і театральний антрепренер, один з засновників тернопільського обласного академічного драматичного театру Микола Антонович Комаровський. Від 1906 працював у різних театрах. У жовтні 1939 на базі приватних труп ім.Миколи Садовського на чолі з Панасом Карабіневичем, «Променя» і театру Б. Сарамаги створили Тернопільський державний драматичний театр ім.І.Франка, організатором і першим мистецьким керівником якого і став Микола Комаровський. У театрі у 1939—1947 він працював актором і режисером. Помер 1972 року і похований в Заліщиках.

6 грудня 1886 року - в с.Добриводи Збаразького повіту народився активний учасник національно-визвольних змагань, сотник УГА. Андрій Васильович Музичка. В квітні 1931 р. був заарештований органами ОДПУ за нібито участь у контрреволюційній змові і згодом висланий до Казахстану. Належав до перших творців українського літературознавства. Помер 8 вересня 1966 р. в Семипалатинську, де й похований.

6 грудня 1910 року - в с.Коростів Сколівського району Львівської області народився майбутній православний митрополит Львівський і Тернопільський Миколай (Юрик). Помер владика 1 жовтня 1984 року.

6 грудня 1919 року - на зібранні командирів частин групи Січових Стрільців прийнято рішення про самодемобілізацію. Частини стрільців приєдналася до підрозділів Армії УНР під командуванням М. Омеляновича-Павленка і вирушили у Перший зимовий похід. Після війни керівні старшини Січових Стрільців створили і координували діяльність УВО-ОУН.

6 грудня 1952  року - помер професор, член президії Сільськогосподарської академії УСРР, уродженець Чортківщини Іван Миколайович Боднар. Заарештований радянськими каральними органами в грудні 1933 року та ув’язнений. Помер на спецпоселенні в с.Ушаковому Вагайського району Тюменської області (Росія).

6 грудня 1969 року - у м.Львові помер релігійний діяч, історик, дійсний член Наукового товариства Шевченка, уродженець Чортківщини Олександр-Станіслав Володиславович Шпитковський.

6 грудня 1995 року - у м.Краків (Польща) помер польський художник, представник колоризму, уродженець Теребловлянщини Чеслав Жепінський.

6 грудня 2013 року - у Тернопільському обласному академічному драматичному театрі відбулося відкриття Міжнародного джазового фестивалю «Jazz Bez 2013». У зв’язку з подіями, які відбуваються в Україні учасники та організатори тернопільського фестивалю висловили свою підтримку Євромайдану та забезпечили безкоштовний вхід усім активістам майдану. Також більшість музикантів фестивалю передадуть свої гонорари організаційному комітету Євромайдану.

6 грудня 2016 року - Архієрейський Собор УАПЦ прийняв рішення звільнити з посади керуючого Тернопільською єпархією УАПЦ та вивести поза штат Церкви архієпископа Мстислава (Гука). Новим єпархіальним правлячим архієреєм Тернопільської єпархії УАПЦ призначено Віктора (Бедя), єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією УАПЦ.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар