Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 3 грудня

Вівторок, 03 грудня 2019 00:04
Сторінками історії: 1920 – створене Тернопільське воєводство, 1941 - народився поет, публіцист Михайло Ониськів, 1951 - загинув охоронець Шухевича Михайло Заєць.

3 грудня 1920 року  -  Польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини використовувався термін “Східна Малопольща”, тобто історична назва Західної Галичини. Територія Східної Галичини поділена на 3 воєводства: Львівське (28 повітів), Станіславське (16 повітів) і Тернопільське (17 повітів).

3 грудня 1941 року - народився тернопільський літературознавець, поет, публіцист, видавець Михайло Ониськів.

3 грудня 1951 року - в Канаді помер український диригент, педагог і композитор, український католицький священик, уродженець Бережан Євген Турула. У Теребовлі в 1906 -1914 роках, крім виконання обов'язків священика, він став катехитом Теребовлянської гімназії, де організував учнівський чоловічий хор, з яким у 1906 році їздив до Єрусалима. Одночасно отець Є.Турула очолив місцевий хор товариства «Просвіта». Також створив і організував роботу духового оркестру в Теребовлі. У 1914 під час Шевченківського концерту у Львові під його керівництвом об'єднаний чоловічий хор з 200 співаків, виконав його кантату «Честь тобі, Кобзарю».

3 грудня 1952 року - в с.Конюхи Козівського району загинув охоронець командира УПА Романа Шухевича Михайло Заєць (псевдо: «Зенко», «Влодко», «Тарас», «Нестор»). Один із двох постійних охоронців Романа Шухевича, керівник охоронної боївки командувача УПА. Після загибелі Головного командира перебував на Золочівщині. У 1951–1952 роках був в одній із кур'єрських груп Головного командира УПА Василя Кука, яка діяла на стику Тернопільської, Львівської і Станіславської областей. 3 грудня Михайло Заєць і його товариш Василь Кузів («Орач») загинули в бою з МДБ.

3 грудня 1962 року – у Словаччині помер український військовик, громадський діяч, командир сотні Леґіону УСС та полку ЧУГА, уродженець с.Мушкатівка Борщівського району  Зенон Носковський. Брав активну участь в організації осередків спортивного товариства «Сокіл» у Галичині. Проявив себе в боях на горі Ключ, за які був нагороджений Срібною медаллю за хоробрість 2-го кл. Командував сотнею, полком УСС. Після створення у Бершаді на базі II-го корпусу УГА I-ї бригади Червоних Українських Січових Стрільців очолив полк. З 1920 р. жив в еміграції у Чехо-Словаччині, працював адвокатом, суддею.

На фото: Старшини УСС Зенон Носковський, Олена Степанів, Іван Чмола, Осип Яримович та Софія Галечко на горі Маківка.

3 грудня 1970 року - в с. Новий Кокорів Кременецького району помер український поет, фольклорист Юхим Вавровий. Секретар і фактично редактор журналу «Печатное слово». Від 1950 - на засланні у Красноярському краї. Підготував до друку збірку поезій «Вогні горять». Рукописна спадщина Ваврового зберігається у фондах Кременецького краєзнавчого музею.

3 грудня 1971 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено карстову печеру Жолоби, розташовану поблизу с.Скоморохи Бучацького району.

3 грудня 2013 року – у Тернополі помер український філософ, релігієзнавець, педагог, уродженець Підволочищини Арсен-Ярослав Гудима. Автор близько 200 наукових і навчально-методичних праць. Почесний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАНУ. Голова Тернопільського осередку Української асоціації релігієзнавців. Автор і співавтор сценаріїв документальних фільмів і телепередач.

3 грудня 2013 року - молодь Тернополя пройшлась маршем центральними вулицями міста, протестуючи проти  жорстокої і кривавої розправи над мирним Євромайданом в Києві.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ