Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 2 грудня

Понеділок, 02 грудня 2019 00:01
Сторінками історії: 1941 – помер уродженець Бережан, маршал Польщі Едвард Ридз-Смігли, 1951 - народився поет-пісняр Степан Галябарда, 2013 - на Театральному майдані Тернополя зібралося більше 15 тис. городян, протестуючи проти дій тодішньої влади.

2 грудня 1848 року - заступником голови першої української політичної організації в Галичині «Руська Рада» обрано уродженця с.Увисла на Тернопільщині Івана Борисекевича.  Розробив її статут , програму та інші документи, учасник Словянського Конгресу у Празі (1848 року) , на якому виступив українською мовою. Організатор собору руських вчених у Львові 9 жовтень 1848р), його учасник і керівник правничої секції. Активно виступав за виділення Східної Галичини, Буковини і Закарпаття в окрему автономну Українську провінцію в складі Австро-Угорської держави.

2 грудня 1873 року - у с.Крамарівці Ярославського повіту, нині Республіка Польща, народився історик, педагог, диригент, громадський діяч Омелян Терлецький. Працював у Тернополі учителем географії, історії, музики та співів у гімназіях. Перший директор гімназії «Рідна школа» в м. Чорткові. Під час Першої світової війни працював у таборах українських військовополонених у Німеччині. З 1914 р. - у м. Львові. Автор праць «Історія української держави», «Гетьманська держава і Запорозька Січ», «Історія України від 1917 р. до найновіших часів», «Визвольна боротьба українського народу»; науково-популярних статей, зокрема про музичне життя міст Тернополя та Львова 1906-1914 рр. Помер 13 лютого 1958 р. у м. Львові.

2 грудня 1913 року – у Тернополі освячено три новозбудовані будинки для залізничників. Розташовані справа від залізничного вокзалу. «У 1911 році на порожньому місці біля станційного майдану, на вулиці Бродзінського, визначено місце для будівництва трьох будинків для залізничників. У той час в місті було вже 400 родин працівників колії. У 1912-му розпочалось будівництво. Вела його Львівська фірма "М. Улям і 3. Кендзерський"» … - описувала цю історію Любомира Бойцун у книзі «Тернопіль в плині літ».

2 грудня 1931 року – у Львові трагічно загинув український інженер-хімік, пластун, уродженець Заліщик Андрій Охримович («Харлампій»).  У 1928–1929 роках - голова студентського товариства «Основа» у Львові. Член Верховної Пластової Команди.

2 грудня 1933 року - в с.Людвище Шумського району народився український вчений у галузі економіки, доктор економічних наук, професор Микола Римар. У 1950 заарештований органами МДБ за співпрацю з ОУН; засуджений на 25 років. Звільнений у 1955. 1963-1977 працював інженером, нормувальником, начальником бюро та відділів на підприємствах лісового господарства. Від 1992  завідувач кафедри обліку й аудиту Львівського лісотехнічного інституту та кафедри податків, бюджету і казначейської справи Львівської державної фінансової академії.

2 грудня 1937 року – в Карелії розстріляно народного художника, графіка, уродженця Козівщини Якова Струхманчука. Навчався в Бережанській гімназії, де долучився до національно-патріотичного руху молодої галицької інтелігенції. Був постійним художником сатирично-гумористичних журналів «Комар» та «Дзеркало». Виконував ілюстрації для «Історії України-Руси» М. Аркаса, знаний також як ілюстратор творів О. Маковея, Ф. Малицького, П. Козланюка, М. Козоріза. Талановитий портретист. 1 лютого 1933 р. Я. Струхманчука заарештували.

2 грудня 1941 року – у Варшаві помер польський військовий і політичний діяч, маршал Польщі, уродженець Бережан Едвард Ридз-Смігли (на фото). Під час Першої світової війни - керівник батальйону в складі Польських легіонів. Почесний громадянин Тернополя. Один з найближчих співробітників Юзефа Пілсудського: з 1918 - міністр війни, у травні 1920 — командувач армії, яка зайняла Київ. 1935 - генеральний інспектор польських збройних сил і фактичний диктатор Польщі. Головнокомандувач польської армії під час Польської кампанії 1939 року. Після поразки польських військ інтернований до Румунії, але 1941 нелегально повернувся до Варшави. Помер 2 грудня 1941 від серцевого нападу. Як уроджений на Бережанщині (Галичина) і абсольвент Бережанської гімназії мав чимало особистих зв'язків з українцями, але до національних прагнень українців у межах польської держави ставився неприхильно і до деякої міри відповідальний за протиукраїнську політику польського уряду в другій половині 1930-х pоків.

2 грудня 1951 року - у с. Суходіл Гусятинського району народився український поет-пісняр Степан Галябарда. Працював у пресі, був на громадській роботі, працював головним редактором радіостанції «Молода гвардія», директором першої в Україні незалежної комерційної радіостанції «Радіо Рокс» у Києві. У 1991 році вийшла у світ перша його збірка поезій «Не поверну човен». У 1997 році у тернопільському видавництві «Збруч» вийшла друга збірка поезій «Догорає калина». Ім'я поета-пісняра Степана Галябарди занесено на «Алею зірок» у Тернополі та Чернівцях.

2 грудня 1969 року – в м.Теребовля помер педагог, літературознавець, громадський та культурний діяч Іван Вітенко. Працював директором Теребовлянського культурно-освітнього училища. Під його керівництвом запроваджено підготовку фахівців за новою спеціальністю «Народна художня творчість» із спеціалізаціями «Народне пісенне мистецтво» (хоровий спів), «Народне інструментальне мистецтво» (народні та духові інструменти), «Режисура» та «Хореографія». Збудовано та введено в експлуатацію новий навчальний корпус, загальною площею 2563 м², із актовим залом на 350 місць, бібліотекою та індивідуальними класами для занять.

2 грудня 2006 року – у с.Великий Глибочок Тернопільського району помер літературознавець, фольклорист, етнограф, бібліограф, мистецтвознавець, краєзнавець Петро Медведик. Учителював у сільських школах, викладав український фольклор та педагогічну практику в Тернопільському педагогічному інституті. Від 1985 р. - старший науковий співробітник меморіального музею С. Крушельницької в с. Біла Тернопільського району.

2 грудня 2013 року - на Театральному майдані більше 15 тисяч городян. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у центральній частині міста. Радами тернопільських шкіл прийнято рішення про оголошення додаткових канікул для учнів 5-11 класів з 3 до 6 грудня. Початкова школа навчатиметься у звичному режимі. Таким чином школи приєдналися до загальноміського мирного страйку, який оголошений в Тернополі. Адміністрації шкіл, вчителі приєднаються до Майдану.  

Завдяки рестораторам на Театральному майдані Тернополя організовано польову кухню.

Тернопільська обласна рада приймає рішення «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні», в якому зокрема звертається до членів Парті регіонів про їх вихід з партії, до представників органів влади про вилучення зі службових приміщень портретів В. Януковича.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ