Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 25 листопада

Понеділок, 25 листопада 2019 00:00
Сторінками історії: 2010 - помер поет Ярослав Павуляк, 1888 - народився Слуга Божий отець Омелян Горчинський. Про це та інше - далі.

 

25 листопада 1475 року - в записці Галицького земського суду № 3865 згаданий dominis Iohan Swircz de Uszyathin (буквально — Ян Свірч з Ушятина, тобто Гусятина). Одна з перших писемних згадно про цей населений пункт.

25 листопада 1888 року - в м.Тернополі народився священик, щодо якого УГКЦ розпочала процес зачислення до новомучеників, отець Омелян Ґорчинський.

Слуга Божий був парохом Успенської церкви у Львові, а згодом Митрополит  Андрей Шептицький призначив його до катедри Св. Юра.

В часі ліквідації  УГКЦ на Галичині був  відважним її оборонцем. Тому енкавеесівці заарештовали  о.Омеляна  засудивши на 10 років вивезли в Комі АССР (Воркута.) Багато років страшних знущань в тюрмах і на засланні в далекому Сибірі  пережив отець Омелян Горчинський.

Як добрий пастир, отець все своє життя віддав для ревного служіння своєму народові і засвідчив мученичою смертю на 66-му році життя 27 липня 1954 року, не зрадивши вірності Христовій Церкві. де він і  помер 27 липня 1954 року і похований на ст. Потьма.

25 листопада 1941 року - на єпископській нараді у Почаївській лаврі архієпископ Олексій Громадський був обраний екзархом України. Московське священноначаліє зберегло титул «екзарха всієї Україні» за митрополитом Київським Миколаєм (Ярушевичем) і утрималося від суджень про діяльність «автономістів», але сам митрополит Київський підписувався «колишнім» екзархом, висловлюючи негласне визнання титулу митрополита Олексія.

25 листопада 1952 року – в м.Філадельфія (США) помер український правник, громадський діяч, доктор права, уродженець Тернопільщини Роман Слюзар.

Воював у лавах українських січових стрільців. В часи ЗУНР: заступник коменданта Тернополя, суддя окружного військового суду, поручник УГА. Разом з УГА перейшов за р.Збруч. Провадив адвокатську практику.

У 1939 році. заарештований більшовиками. У 1941 році емігрував за кордон. Співфундатор, перший голова кредитового товариства «Самопоміч» у Філадельфії, діяч інших українських організацій.

25 листопада 1978 року – в м.Едмонтон (Канада) помер український поет, журналіст, уродженець х.Веснівка поблизу с. Денисів на Тернопільщині, Богдан Мазепа. До Канади прибув у 1948 р. Працював кореспондентом канадського радіо при програмі "Голос України".

25 листопада 1987 року – в Афганістані загинув 20-річний уродженець с.Рохманів Шумського району Василь Жуковський. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

25 листопада 1990 року – Головою Тернопільської обласної ради обрано Василя Олійника. Працював на цій посаді до 15 січня 1992 року. Згодом, у 1998 році, знову очолив раду.

25 листопада 2003 року – Національний банку України ввів в обіг пам'ятну срібну монету, номіналом 10 гривень, «Почаївська лавра».

25 листопада 2010 року - помер український поет, член Національної спілки письменників України та Спілки українських письменників Словаччини, уродженець с.Настасів Ярослав Павуляк (на фото).

У 1969 року встановив у селі Настасів пам'ятник Тарасові Шевченку. За це його переслідувало КДБ. У грудні 1971 року його виключили з філологічного факультету Чернівецького університету за пропаганду українського націоналізму - дістав щоденник Василя Симоненка і читав його студентам у гуртожитку. У 1973 році – виключили й з Кам'янець-Подільського педагогічного інституту «за буржуазний націоналізм».

1973 року Павуляк вступив до Літературного інституту імені Горького в Москві. Згодом виїхав у Чехословаччину, де працював у Словацькому літературному агентстві. Після цього працював завідувачем Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ