Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 20 листопада

Середа, 20 листопада 2019 00:06
Сторінками історії: 1875 - народився сотник УГА Іван Рудницький, 1943 - помер архітектор, художник, скульптор Олександр Лушпинський, 1992 - затверджено герб Теребовлі.

20 листопада 1875 року - у с. Довжанка біля Тернополя народився вчений-природознавець Микола Мельник. У 1911 р. видав книгу «Мінералогія і геологія», переробив підручник із зоології, 1938 р. вийшов із друку його підручник «Ботаніка». Активно працював над укладанням «Атласу України й суміжних земель» та «Географії українських та суміжних земель». У його науковому доробку унікальне монографічне дослідження «Українська номенклатура вищих рослин». Ця фундаментальна праця була результатом багаторічної діяльності вченого, що містила всі відомі народні назви рослин. Він підсумував усе, що було зроблене в цьому напрямку, а також провів власні етноботанічні дослідження. Розробив повну систему наукового найменування понад двох тисяч видів поширених у нас рослин і сам став автором багатьох наукових назв. Це було перше повне зведення української ботанічної номенклатури.  Помер М. Мельник 6 серпня 1954 р. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

20 листопада 1886 року - у с.Бедриківцях, нині Заліщицького району, народився один з організаторів Листопадового чину у м.Львові, сотник Української Галицької Армії, співзасновник Української військової організації, адвокат, військовий від поручник (представник) Євгена Петрушевича у Відні, згодом у Празі, доктор права Іван Рудницький. Помер 3 березня 1951 р. у м.Ґекстер (Німеччина).

20 листопада 1896 року - в м.Кременець народився український композитор, заслужений діяч мистецтв України Михайло Вериківський. У 20-их роках минулого століття - керівник Українського національного хору, співзасновник, член правління і голова Товариства ім. М.Леонтовича, голова президії та завідувач науково-творчим відділом Всеукраїнського товариства революційних музикантів. З 1940 року - керівник Державної капели «Думка». Помер 14 червня 1962 року в м.Київ.

20 листопада 1910 року - у с.Криве, нині Козівського району, народився діяч ОУН, член Проводу ОУН Закерзонського краю Петро Федорів. Захоплений польськими органами безпеки в 1947 р. і розстріляний у тюрмі в м. Варшаві 11 квітня 1950 року. Петру Федоріву («Дальничу») в рідному селі Криве на Тернопіллі споруджено пам'ятник.

20 листопада 1928 року - в с.Сороки Бучацького району народився економіст, історик, соціолог Михайло Василик. У 1950 р. еміґрував в Арґентину. Навчався в Арґентинському унніверситеті Джона Кеннеді (1970–1971 рр.), закінчив Арґентинський католицький університет у Буенос-Айресі (1963 р.). Від 1965 — професор історії й географії України та християнських соціяльних доктрин, від 1974 р. директор філії Українського католицького університету святого Климентія (Папи) в Буенос-Айреси; від 1965 р. викладач, від 1973 р. асоційований професор, від 1990 р. професор і завідувач кафедри економіки Арґентинського католицького університету.

20 листопада 1943 року - у м.Львів помер український архітектор, художник, скульптор, уродженець с.Буцнів Олександр Лушпинський (на фото). Брав активну участь у пошуках українського стилю в архітектурі, на зразок інших національних стилів, що виникали в тогочасній Європі. Стиль будівель Лушпинського з елементами народних стилів часто характеризують як «Гуцульська сецесія». 1920 року видав альбом малюнків «Дерев'яні церкви Галичини XVI–XVIII ст.» У 1930 р. митрополит Андрей Шептицький прийняв Лушпинського на посаду реставратора і члена консерваторної комісії греко-католицької митрополії. Спроектував народний дім у м. Копичинці, храм Покрови Пресвятої Діви Марії у Чернелові-Руському, храм Перенесення Мощів Святого Миколая Чудотворця в Серединках, пам'ятник Тарасові Шевченку у с. Бурдяківці. Помер 20 листопада 1943 року, похований на Личаківському цвинтарі.

20 листопада 1992 року - сесія Теребовлянської міської ради затвердила  герб - офіційний символ міста Теребовля. У синьому полі золотий півмісяць ріжками догори, над ним (одна над двома) три золоті восьмипроменеві зірки. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар