Читайте нас в соціальних мережах

23 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 23 жовтня 2019 00:15
Сторінками історії: 1913 - у Мишковичах ввели «комендантську годину», 1939 - новостворений обласний театр імені І. Франка прибув до Тернополя, 2012 – помер хоровий і театральний диригент Євген Корницький.

23 жовтня 1811 року - у Заліщиках народився доктор права, професор Терезіанської академії у м. Відні, професор і ректор Віденського університету, австрійський політичний діяч Леопольд фон Нойманн. Помер 7 грудня 1888 р. у м. Бозен-Ґріс (Австрія).

23 жовтня 1913 року - на підставі розпорядження тернопільського Староства у с.Мишковичі була введена комендантська година. Приводом до введення нічної охорони були «нічні напади на вози гостинцем» та «на доми мирно сплячих мешканців». До судової відповідальності було притягнуто 44 мешканці села. 13 січня 1914 р. громада с. Мишковичі звертається до Високого ЦК Намісництва з проханням відмінити цей указ у зв’язку із недоведенням злочинів односельчан. Намісництво, з метою підтримки «безпечества у громаді», ці вимоги відхиляє.

23 жовтня 1927 року - газета «Діло» писала: «Ті українці з Лубянок Нижчих, що вернули з війни, здвигнули під проводом свого священика о. Григорія Яструбецького біля церкви імпозантний памятник поляглим у війні борцям. В неділю, дня 16 жовтня 1927 р. – в день відпустовий, коли з ріжних сіл тисячі українців зійшлись на празник, відбулося торжественне посвячення і відслонення цього пам’ятника».

23 жовтня 1939 року - весь склад новоствореного Тернопільського обласного театру імені І. Франка виїхав із Заліщик, де квартирував, до Тернополя і розмістився у будинку «Міщанського братства» на вулиці князя Острозького, № 3 (тепер приміщення Тернопільської обласної філармонії). Його кооперативна матеріальна база (декорації, гардероби, костюми, реквізити) стали державною власністю нового колективу. Освоєно театральний зал «Міщанського братства» для репетицій, концертів і вистав діючого попереднього репертуару п'єс Івана Котляревського, Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Тараса Шевченка, Миколи Гоголя.

23 жовтня 1946 року - Постанова Ради Міністрів УРСР «Про дозвіл виконкому Тернопільської обласної Ради збільшити на 30% норми обов’язкової поставки картоплі врожаю 1946 року для районів, що мають добрий врожай».

23 жовтня 1946 року – у с.Трибухівці Бучацького району більшовики заарештували з кожного господарства по одній особі. Після перевірки їх звільнили.

23 жовтня 1949 року - в с.Травотолоки Зборівського району було організовано колгосп ім.Зої Космодем’янської. До колгоспу від селян позабирали коні, вози, борони, плуги а також розбирали стодоли і звозили на колгоспний двір.

23 жовтня 1972 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради оголошено об'єктами природно-заповідного фонду Бичківський дуб (росте поблизу села Бичківці Чортківського району), 400-річний дуб Трентовського (с.Вигода Гусятинського району), 475-річна липа Богдана Хмельницького (околиця с.Денисів Козівського району)

23 жовтня 1995 року - єпископа Кременецько-Збаразького УПЦ Київського патріархату владику Іова  (Павлишина) тимчасово призначено керуючим Хмельницькою єпархією. Зараз -  архієпископ на спокої.

23 жовтня 1978 року - в м.Скрентоні (США) помер громадський діяч, видавець, уродженець Збаража  Антін Батюк. Воював у складі УСС, УГА, Армії УНР. У 1922 р. емігрував до США. У 1928-1933 рр. працював у редакції газети «Народна воля». Був активним у багатьох громадських установах, і в 1955 р. його обрано на пост секретаря Українського конгресового комітету Америки (УККА), а кілька років пізніше - головою Політичної Ради УККА. За часів його головування УРСоюз долучився до встановлення Світового конгресу вільних українців.

23 жовтня 2012 року – помер хоровий і театральний диригент, хормейстер, композитор Народний артист України Євген Корницький. З 1970 р. працював диригентом і хормейстером Тернопільського обласного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка (нині — академічний театр).

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ