Читайте нас в соціальних мережах

20 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 20 жовтня 2019 01:29
Сторінками історії: 1851 – у Тернопіль прибув цісар Франц Йозеф І, 1909 - Тимотея Старуха обрано у комітет з боротьби зі злиднями Віденського парламенту, 1884 - народився військовий, та освітній діяч Михайло Баран.

20 жовтня 1851 року – у Тернопіль, з інспекційною поїздкою, прибув цісар Франц Йозеф І (на фото). Урочиста зустріч була в Домініканському костелі.

20 жовтня 1865 року - у с.Соснові Теребовлянського району народився педагог, доктор філософії, гімназійний професор, делегат УНРади ЗУНР Клавдій Білинський. Помер 28 травня 1937 р. у м. Бережанах.

20 жовтня 1884 року (за іншими даними 10 листопада) - у містечку Скалі, нині смт Скала-Подільська Борщівського району, народився військовий, громадсько-політичний та освітній діяч Михайло Баран. У серпні 1914 р. вступив у Легіон УСС, призначався командиром ЧУГА, був заступником голови Галревкому в м. Тернополі, брав участь у розробці його законодавчих актів. Працював у містах Києві, Умані, Харкові. 29 липня 1933 р. був заарештований і 14 лютого 1934 р. засуджений на 5 років таборів. Ув’язнення відбував на Соловках. 9 жовтня 1937 р. М. Барана засудили до страти. 3 листопада 1937 р. вирок було приведено в дію. Реабілітований у 1958 р.

20 жовтня 1902 року – в м.Почаїв Кременецького району народилася українська письменниця, громадська діячка Марія Кремінярівська (з дому Цимбалюк, у заміжжі Кавун). 1939 Кремінярівську заарештували органи НКВС; 1940–1947 відбувала ув'язнення в Казахстані. Повернувшись до Кременця, працювала бухгалтером. 1949–1953 - на спецпоселенні у Красноярському краї (нині РФ). Після по­вернення - на різних роботах. 1975 виїхала до Австралії, згодом - до Канади.  Авторка 3-х книг під загальною назвою «Оповідання про Надюсю»; прототип героїні - донька Надія. Із них вийшли друком у Кременці «У рідному місті» (1936) та «Надюся у Львові» (1938). Видала автобіографічні книги «Вівці, вовки і люди» (Торонто, 1989), до якої окремими розділами увійшли «Оповідання про Надюсю»; інші розділи — «У тюрмі», «Лагер», «Додому! Додому!»

20 жовтня 1909 року - під час ХХ сесії Віденського парламенту мешканця Тернопільщини Тимотея Старуха обрано у комітет з боротьби зі злиднями.

20 жовтня 1912 року - в с.Довжанка тодішнього Тернопільського повіту народився український громадсько-політичний діяч, редактор, публіцист Василь Солонинка. Від 1929 року учнем гімназії почав підпільну працю в ОУН, згодом - член її теренового і Головного Проводу; кілька разів Василя Солонинку арештовувала поліція; засуджений за поляків у 1934 році на восьмирічне ув'язнення як політичний в'язень. Зі звільненням у травні 1939 стає членом розвідкової групи бандерівської фракції ОУН. Від 1948 - в Канаді, де у м. Монреаль - співорганізатор Ліги визволення України та Спілки української молоді. Працював у редакції газети «Гомін України» (1954-1979 — головний редактор).

20 жовтня 1950 року - біля села Шешори та Прокурава (Косівський район Івано-Франківська область) загинув окружний провідник ОУН Коломийщини, уродженець с.Слов'ятин Бережанського району Григорій Легкий (псевдо «Борис»). Лицар Срібного Хреста Заслуги. Під керівництвом «Бориса» повстанці вели бої з німецькими, угорськими та більшовицькими військами. Восени 1950 р. окружний провідник Коломийщини «Борис» (Легкий Григорій) та окружний провідник Буковини «Сталь» (Савчак Василь) проводили в лісах поблизу с. Шешори останню нараду напередодні зими. Повстанці отримували явки і паролі, вказівки щодо діяльності на найближчі півроку та заходи безпеки. Енкаведистам вдалося виявити і оточити місце зібрання повстанців. Зав'язався бій. 29-річний поранений «Борис» підірвав себе гранатою. Провідник «Сталь» також загинув у тому бою. Обидва тіла окупанти возили до Києва для демонстрації високому начальству як доказ, що з повстанським рухом розправилися. Їх поховали у невідомому місці.

20 жовтня 1929 року – газета «Glos Polski» писала: «Господар Григорій Кордуба, який проживає на вулиці Оболоня, 27, копаючи яму для картоплі у своїй стодолі глибиною 1 метр, знайшов людські кості, а саме: череп, ребра і кості, вже майже зотлілі. На місце знахідки прибув міський лікар др. Охсенгорн, який визначив, що ці людські кості середньо розвинутого чоловіка 50-60 років і порадив їх закопати на місцевому цвинтарі».

20 жовтня 1939 року – в с.Колодрібка Заліщицького району народилася  українська господарниця, кавалер двох орденів Леніна, Герой соціалістичної праці Марія Середа. Працювала ланковою, з 1970 року — бригадиром рільницької бригади, а у 1971 стала головою правління колгоспу в рідному селі. Пізніше стала директором консервного заводу в селі Колодрібка Заліщицького району Тернопільської області.

20 жовтня 1949 року – народилася Завідувач кафедри державного і муніципального управління Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України та Української академії економічної кібернетики Алла Мельник.

20 жовтня 1950 року - НКВД і група “стрибків” арештувала в с.Бодаки Збаразького району Борейка Івана, Вознюка Василя, Дишканта Дмитра, Довгалюка Сергія, Шандрука Лук’яна. Вилучали літературу, портрети, зброю, шукали криївки. Хлопців доставили у Вишневецьку катівню при монастирі на допити, які тривали два дні. Через тиждень затриманих відправили в Кременецьку катівню. Шість місяців страшних тортур на енкаведиських допитах терпіли українські патріоти. Їх примушували підписати брехливі протоколи, щоб потім заарештувати ще молодих українців з навколишніх сіл і Вишневця. Та не продались вони. 16 квітня 1951 року відбувся суд на якому Борейко Іван Васильович та Вознюк Василь Степанович були засуджені на кару смерті. Дишкант Дмитро, Довгалюк Сергій та Шандрук Лук’ян отримали по 25 років ВТТ.  

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ