Читайте нас в соціальних мережах

16 жовтня. Цей день в історії Тернопілля

Вівторок, 16 жовтня 2018 00:05
Сторінками історії: 1667 - завершилася битва під Підгайцями, 1925 - у Тернополі народився художник Діонізій Шолдра, 1936 - помер український письменник, священик УГКЦ о.Тимофій Бордуляк.

16 жовтня 1667 року – завершилася битва під Підгайцями між польськими та козацько-татарськими військами.  Коронний гетьман Речі Посполитої Ян Собеський відбив атаки 30-тисячної козацько-татарської союзної армії під проводом гетьмана Петра Дорошенка та калги-султана Кирим Ґерая. Гетьман Дорошенко уклав угоду, що визнавала зверхність Речі Посполитої над Правобережною Україною.

16 жовтня 1896 року -  в с.Гадинківці Гусятинського району народився український вчитель, громадський діяч Григорій Байрак. Воював в УГА (поручник). Навчався в Українському таємному університеті та Торгівельній академії у Львові. 1923 р. емігрував до Канади. Співзасновник і голова Братства українців-католиків Канади в провінції Альберта, управитель часопису «Українські вісті», голова Українського народного дому.

16 жовтня 1925 року - у м.Тернополі народився художник, реставратор Діонізій Шолдра. У 1944 р. виїхав до Австрії, де почав малювати. У 1950 р. емігрував до США. Займався пейзажним і портретним живописом. У 1991 р. уперше за багато років відвідав м. Тернопіль. Працював завідувачем реставраційної майстерні Тернопільського обласного художнього музею. Реставрував десятки картин. У містах Нью-Йорку, Києві та Тернополі проходили персональні виставки художника. Помер Д. Шолдра 24 вересня 1995 р., похований у м. Тернополі. На будинку, що на вулиці Листопадовій, 8, у якому жив митець, відкрито пам’ятну таблицю художникові.

16 жовтня 1936 року – у с.Великий Ходачків помер український письменник, священик УГКЦ о.Тимофій (Тимотей) Бордуляк (на фото). Працював священиком і вчителем у галицьких селах Утіховичі, Голгоче, Городище. Більшу частину свого свідомого життя провів у с.Великому Ходачкові Козівського району (1905–1936). Брав активну участі в діяльності «Просвіти», громадському житті. Організував початкові школи з українською мовою навчання в селах Носівці та Городище. Мав великий авторитет серед простого народу та священства. Був обраний Ординаторським шкільним комісаром, містодеканом Козлівського деканату, радником Митрополичої Консисторії. Під час Голодомору 1932-33 років на Сході України разом з Іванною Блажкевич організував збір збіжжя на допомогу голодуючим. Знав понад 10 мов, серед них - грецьку, латину, російську, польську, німецьку, французьку, італійську, угорську, староєврейську, сірійську та єврейську. Також перекладав українською мовою твори Софокла, А. Данте, Цицерона, І. Тургенєва, Г. Гейне, Г. Сенкевича, Н. Лендау та ін. Згодом виступив з власними новелами та оповіданнями. Збірки оповідань Т.Бордуляка виходили друком частіше на Сході України.

16 жовтня 1955 року - в Полтаві помер український актор і режисер, Заслужений артист УРСР, уродженець с.Винятинці Заліщицького району Євген Коханенко. Актор театру товариства «Руська бесіда». У 1917–1918 рр. січовий стрілець. Співорганізатор труп драматичного театру ім. Лесі Українки в м. Київ, 1-го робітничо-селянського театру на Одещині, українського театру «Жовтень» у м. Ленінград. Працював у театрах міст Одеса, Харків, Умань (Черкаська область), Полтава, Вінниця, Київському українському драматичному театрі ім. І. Франка (1922–1946, з перервами).

16 жовтня 1977 року – архиєрейська хіротонія уродженця уродженця с.Великі Фільварки Кременецького району архимандрита Севастіана (Пилипчука) в єпископа Кіровоградського і Миколаївського Українського екзархату Російської православної церкви.

16 жовтня 1982 року – футбольна команда «Нива» перемогою в чемпіонаті України серед команд колективів фізичної культури повертає Тернопільщині право участі у першості СРСР, здобуваючи путівку до другої ліги.

16 жовтня 1984 року – в США помер український актор театру та кіно, уродженець Чорткова Євген-Ярослав Курило. Працював у театрах імені Івана Тобілевича в м.Станіслав, «Заграва», державних театрах ім. І. Франка у м.Станіслав та ім. Лесі Укаїнки в м.Львів, у Львівському оперному театрі, у Німеччині - в «Ансамблі українських акторів». Знімався у фільмах «Довбуш», «Вітер зі Сходу» Київської кіностудії (1940–1941).

16 жовтня 1995 року – в м.Тернопіль помер український художник Роман Гермак. Працював у жанрі плаката (серія «Письменники-класики»), гобелена (зображення Іванни Блажкевич, Леся Курбаса, Богдана Лепкого, Юліана Опільського, Тараса Шевченка та ін.), мозаїки і монументального розпису, акварелі.

16 жовтня, 2005 року – в Тернополі відбувся 12-ий всеукраїнський фестиваль молодіжного мистецтва «Нівроку-2005».

Додати коментар