Читайте нас в соціальних мережах

11 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 11 жовтня 2019 00:07
Сторінками історії: 1887 - на Збаражчині народився громадсько-політичний діяч Мирослав Січинський, 1990 -  президія Тернопільської міськради прийняла рішення про націоналізацію майна КПРС.

11 жовтня 1887 року – в с.Чернихівці Збаразького району народився громадсько-політичний діяч  Мирослав Січинський (на фото). На знак помсти за кривди, заподіяні українцям місцевою адміністрацією, 12 квітня 1908 застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького в його робочому кабінеті. Широкий загал українського громадянства підтримав М. Січинського. Народ по селах співав: «Наш Січинський най жиє, а Потоцький най гниє!», дітям масово почали давати ім'я Мирослав. Січинський був заарештований і засуджений до смертної кари, яку цісар через міжнародний резонанс справи замінив на 20-річне ув'язнення. 1911 року втік з в’язниці. Нелегально виїхав до Норвегії, згодом –  до Швеції, звідти - до США. Був одним із засновників Української федерації Соціалістичної партії Америки, редагував її тижневики «Робітник» і «Народ», став співзасновником організації «Оборона України», президентом Українського Робітничого Союзу. Останні роки провів у притулку для людей похилого віку.

11 жовтня 1923 року – у с.Лапшин Бережанського району помер священик, літератор, видавець, громадсько-освітній діяч о.Лев Джулинський.

11 жовтня 1927 року – в с.Бертники Монастириського району народився поет-модерніст, прозаїк, перекладач та літературний критик, член Нью-Йоркської групи, один з її засновників Богдан Бойчук. Лауреат Міжнародної літературної премії ім. Гоголя. Довгі роки працював як літературний редактор при місячнику «Сучасність».

11 жовтня 1953 року – в с.Чернихівці   Збаразького   району народився письменник,   журналіст, художник Зіновій Кіпибіда. Автор збірок прозових сатиричних і гумористичних творів.

11 жовтня 1977 року - в Почаївській Лаврі пострижений в чернецтво уродженець с.Іване-Пусте Борщівського району, майбутній першоієрарх нововідродженої у 1990 році Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Іоанн (Василь Миколайович Боднарчук). 9 листопада 1994 загинув у ДТП. Похований поблизу церкви св.Іоана Богослова в селі Іване-Пусте.

11 жовтня 1984 року – в США помер офіцер УГА, доктор права, адвокат, громадський діяч у діаспорі, уродженець Тернополя Зенон Нижанківський.

11 жовтня   1990   року  -  президія Тернопільської міської ради прийняла рішення “Про націоналізацію майна КПРС (КПУ), ЛКСМК (МДС)”, згідно якого передбачалось до 1 грудня 1990 року інвентаризувати все майно обкомів партії і комсомолу, яке знаходиться на території міста, націоналізувати його і передати у муніципальну власність будівлі, приміщення, гаражі.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ