Читайте нас в соціальних мережах

24 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 24 вересня 2019 00:04
Сторінками історії: 1894 – на Зборівщині народився поет, автор стрілецьких пісень Роман Купчинський, 1909 - відкрито залізничне сполучення між Бережанами та Львовом, 1995 – у Тернополі помер художник Діонізій Шолдра.

24 вересня 1894 року – в с.Розгадів Зборівського району народився український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч Роман Купчинський (на фото). У 1914 записався до легіону УСС. Брав участь у боях на Маківці, згодом на Тернопільщині біля р.Стрипи у селах: Семиківці, Багатківці, Панталиха, Соколів, Раковець, Соснів. В січні 1919 командував пішим полком УГА у боях за Львів. Перший вірш опублікував 1915 у Відні в часописі «Вісник Союзу визволення України». В рукописі передавали з рук у руки стрілецьку хроніку Р.Купчинського «Новініяда», яку називали початком стрілецької преси. Належав до Пресової Кватири й Артистичної горстки УСС, які збирали різноманітні матеріали, документи, фотографії для увічнення пам'яті стрілецького чину, випускали періодичні видання, компонували архіви УСС. Автор поезій на стрілецьку тематику, слів і музики стрілецьких пісень: «Ой там при долині», «Заквітчали дівчатонька», «Як з Бережан до Кадри», «Пиймо, друзі», «Ірчик», «Лети, моя думо» та інші. Автор роману-трилогії зі стрілецького життя «Заметіль» («Курилася доріженька», «Перед навалою», «У зворах Бескиду»). 1939 року переїхав до Кракова, де працював в Українському видавництві. Наприкінці Другої світової війни виїхав до Німеччини, де продовжував займатися літературною творчістю. У 1949 році переїхав до США в м. Оссінг поблизу Нью-Йорка. Тут вів свою рубрику «Відгуки дня» в україномовній газеті «Свобода». Після смерті автора вийшли друком в еміграції збірники вибраних пісень «Ми йдемо в бій» та вибраної лірики і прози «Невиспівані пісні».

24 вересня 1909 року - відкрито залізничне сполучення між Бережанами та Львовом (через Перемишляни).

24 вересня 1937 року - в с.Рудники Підгаєцького району народився відомий український історик, українознавець, історіограф, джерелознавець та архівознавець, академік Ярослав Калакура. Тематика наукових досліджень охоплює ключові проблеми історії України, українознавства, методології, історіографії, джерелознавства та архівознавства. Є автором понад 500 наукових, науково-популярних та навчально-методичних праць. Заслужений працівник вищої школи України, Відмінник народної освіти України, Заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

24 вересня 1940 року – на Львівщині народився український спортсмен, футбольний тренер, педагог Володимир Авраменко. Закінчив Кременецький лісотехнічний технікум, факультет фізичного виховання Кременецького, біологічний факультет Тернопільського педагогічного інститутів. У 2001 атестований як тренер УЄФА. Під тренерським керівництвом Авраменка збірна команда України з футболу - призер всесоюзних змагань, команда педагогічного інституту - багаторазовий чемпіон та призер всеукраїнських змагань. Підготував понад 100 спортсменів у команди майстрів України та СРСР, зокрема до збірних команд - молодіжної, олімпійської, СРСР.

24 вересня 1956 року – в смт.Товсте Заліщицького району народився український журналіст, письменник Василь Тракало. Редактор бучацьких районних газет «Золота Пілава», «Нова доба». Заслужений журналіст України.

24 вересня 1959 року - в м.Почаїв Кременецького району народилася український художник ужиткового мистецтва Світлана Бутковська. Працює в галузі гобелену. Матеріали - вовна, льон, шнур, сизаль; техніка - ручне ткацтво.

24 вересня 1973 року - Тернопільський обласний суд, за ч. 1 ст.62 КК УРСР («Антирадянська агітація і пропаганда») та ст.64 («Організаційна діяльність та участь в антирадянській організації»), засудив до 5 років позбавлення волі та 3 років заслання учасника «росохацької групи» Степана Сапеляка. В майбутньому  - український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, громадський діяч, Член Національної спілки письменників України, міжнародного ПЕН-клубу, Української Гельсінської спілки.

24 вересня 1975 року – в с.Лощинівка (нині Бернадівка) Теребовлянського району народився  оператор 2-го протитанкового відділення протитанкового взводу 2-го механізованого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади, молодший сержант Микола Руснак. Загинув 11 липня 2014 року в зоні АТО, внаслідок обстрілу терористами зі сторони державного кордону реактивною установкою «Град» блокпосту у районі Зеленопілля Луганської області. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

24 вересня 1982 року – в м.Кременець помер український фольклорист, філолог Степан Турик. Учасник 1-ої світової війни, згодом - голова ревкому в с.Жванець, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. Після 1920 - учитель у селах Шумщини. Розпочав будівництво школи в родинному селі Шкроботівка Шумського району. 1944 – 1948 - інспектор шкіл Кременецького району. Записав майже 1000 пісень - 28 великих нотних зошити. Найбільше зібрано весільних пісень - близько 400. Побутові - понад 100, романси - 60, народні балади - 56, приспіви до танців - 86, веснянки і гаївки - понад 20, дума про Олексу Довбуша на 125 строф. Решта - пісні літературного походження, рекрутські, чумацькі, колодчані, невільницькі, маршові тощо. Автор роману-хроніки «Крізь бурі і громи».

24 вересня 1995 року – у Тернополі помер художник, реставратор Діонізій Шолдра. У 1944 р. виїхав з Тернополя до Австрії, де почав малювати. У 1950 р. емігрував до США. Займався пейзажним і портретним живописом. У 1991 р. уперше за багато років відвідав м.Тернопіль. Працював завідувачем реставраційної майстерні Тернопільського обласного художнього музею. Реставрував десятки картин.  

24 вересня 2006 року – у підгаєцькому римо-католицькому костелі Святої Трійці, вперше, після закриття у 1946 році, відбулася Свята меса, яку відправив єпископ Мар'ян Бучек.

Додати коментар