Читайте нас в соціальних мережах

23 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 23 вересня 2019 00:14
Сторінками історії: 1872 – на Тернопільщині народилася оперна співачка Соломія Крушельницька, 1944 – Анатолію Живову посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу, 2007 – відновлено плавучий фонтан на плесі Тернопільського ставу.

 

23 вересня 1648 року - Максим Кривоніс майже без бою здобув Збаразьку фортецю і, забравши 50 гармат, рушив до Львова на з’єднання з військом Богдана Хмельницького.

23 вересня 1872 року – в с.Білявинці Бучацького району народилася українська оперна співачка, педагог Соломія Крушельницька. За життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй». Успіхи С. Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

На фото: Соломія Крушельницька

23 вересня 1951 року – в Струсові помер поет Адріан Іванчук. Входив до літературної організації «Горно». Друкувався у львівських журналах «Світло», «Нові шляхи», «Вікна» та ін. Брав участь в Антифашистському конгресі діячів культу­ри у Львові (1936). Двічі ув'язнений у Березі Картузькій, звільнений у вересні 1939. Вчителював у селах Струсів і Кровинка Теребовлянського району.

23 вересня 1913 року – в с.Гадинківці Гусятинського району народився історик церкви, монах-василіянин о.Іван-Борис Балик.  Служив священиком у Перемишлі, с.Улашківці Чортківського району, у Бучачі, Варшаві, Ярославі. Автор низки наукових праць з історії церкви в Україні від часів князя Володимира Великого до сучасної історії Української Католицької Церкви у Польщі.

23 вересня 1938 року – в Бережанах народився фізик-теоретик, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Ігор Стасюк. З 1990 р. працює на посаді заступника директора з наукових питань в Інституті фізики конденсованих систем НАН України та очолює відділ квантової статистики. Найвагоміші результати його наукової діяльності пов'язані з теорією твердого тіла. Учений відомий також своїми розробленнями в мікроскопічній теорії впливу полів різноманітної природи на властивості та термодинаміку сегнетоелектриків і ян-теллерівських кристалів. І. В. Стасюк - віце-президент Українського фізичного товариства, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Г. Шевченка, заступник головного редактора журналу «Condensed Matter Physics», а також голови секції «Фізика сегнетоелектриків». У 1995 р. - обраний членом-кореспондентом НАН України.

23 вересня 1914 року - опублікована постанова за підписом військового генерал-губернатора Галичини Г.Бобринського про цензуру. Вона в основному повторювала принципи цензурної політики, прийняті в Російській імперії для територій, що знаходилися на воєнному становищі. Крім того, постановою заборонявся продаж російськомовних книг на «малоросійському наріччі», виданих не в межах Російської імперії.

23 вересня 1930 року – в Львові помер польський історик і архівіст чеського походження, уродженець с.Малі Заліщики Бучацького району Антоній Прохаска. Займав посаду штатного ад'юнкта Крайового архіву гродських і земських актів у Львові. З цією установою було пов'язане все подальше життя Прохаски, де він поступово піднімався по службовій драбині. Під час повернення з наукової подорожі з Відня потрапив в автомобільну катастрофу, яка значно погіршила його здоров'я. Творча спадщина Прохаски включає передусім результати досліджень часів Владислава Ягайла та Вітовта. Іншим важливим напрямом його досліджень була давня історія Червоної Русі та Червенських градів.

23 вересня 1930 року – у с.Нове Село Збаразького району під час пацифікації каральна експедиція (130 озброєних поліцаїв) учинила погроми в домівках свідомих українців, знищила обладнання і товари кооперативи, побила крамаря та його родину, в читальні “Просвіти” розтрощила меблі, книги, портрети І. Мазепи, І. Франка, Т. Шевченка та ін.

23 вересня 1931 року - у Львові помер український педагог-новатор, науковець, публіцист, видавець, громадсько-політичний і військовий діяч, уродженець с.Дзвиняч Чортківського району Михайло Галущинський. Основоположник української андрагогіки; теоретик й організатор гімназійної освіти та освіти дорослих у Галичині, командант легіону Українських січових стрільців, член культурно-просвітницьких товариств, професор Львівського (Таємного) Українського університету, засновник-редактор журналу «Життя і знання». Автор підручників із педагогіки «Народна освіта і виховання народу: методи й цілі», «Позашкільна освіта», праць «Національне виховання», «Українські народні бібліотеки і праця над поширенням книги». У 1928 – 1931 рр. був обраний сенатором і віце-президентом (віце-маршалком) польського сенату.

23 вересня 1939 року - військовий прокурор Носов надіслав доповідну у Москву Головному військовому прокурору РСЧА про ситуацію у м.Тернопіль: триваючу безладну стрілянину, розкидані по вулицях трупи вбитих польських офіцерів, відсутність ведення політроботи серед населення, триваючі самочинні розстріли, насильство, пограбування, масове „барахольство”.

23 вересня 1944 року - розпочалася акція з переселення етнічних українців з Польщі в Українську РСР. Всього українців вивозили з 22 повітів і 3 воєводств. Загалом під час виселення українського населення з Польської республіки до УРСР було переселено понад 482 тис. осіб. А в Польщу на кінець жовтня 1946 року з СРСР переселили близько 1,1 млн. осіб. (з них понад 810 тис. осіб з української території). Українців розселили у 17 областях, найбільшу кількість прийняли Львівська, Тернопільська, Запорізька. Зокрема на Тернопіллі оселилося 180 тисяч людей. Депортацію можна віднести до однієї з найбільших трагедій українського народу.

23 вересня 1944 року -  посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу телефоністу взводу зв'язку 827-го полку 302-ї стрілецької дивізії 60-ї армії Анатолію Живову, який загинув у вуличному бою в Тернополі, закривши тілом амбразуру ворожого дзоту.

23 вересня 1946 року - на базі радгоспу “Хоростківський” була організована селекційно-дослідна станція Українського науково-дослідного інституту землеробства.

23 вересня 1967 року – в с.Біще Бережанського району народився український художник, педагог, лауреат премії ім. Михайла Бойчук Олег Шупляк. Працює в галузі станкового живопису у різних напрямках. Широку популярність у світі здобула його серія "Двовзори" (авторська назва картин-ілюзій з подвійним змістом)

23 вересня 1989 року – у Польщі помер актор і режисер, театральний діяч, уродженець с.Ласківці Теребовлянського району Адольф Хроніцький.

23 вересня 2007 року - замість старого великого фонтану оператор мобільного зв'язку Київстар урочисто встановив та ввімкнув новий плавучий фонтан на плесі Тернопільського ставу. Встановили його на 100 метрів лівіше (південніше) від попереднього водограю. У серпні 2012 року водограй перенесли на озеро «Чайка» (затока ставу), що в парку ім. Т. Шевченка. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ