Читайте нас в соціальних мережах

Реквієм, або Львівські могильники Ниви

Четвер, 11 лютого 2016 22:12
Тернопільський клуб жив доти, доки його зі Львова не припхалися рятувати «канадські інвестори». Тернопільська «Нива» переживала різні часи, однак загалом її історія – то епопея одного тривалого виживання.

 

Якщо не з середини 90-х, то з початком ХХІ-го сторіччя на грані повного зникнення клуб знаходився чи не щороку. Втім, постійно знаходилися якісь варіанти й «Нива» нехай і животіла, але все ж жила. Кілька років тому наставник чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь, коментуючи чутки про черговий можливий крах тернополян, навіть сказав: «Нива» помирала вже стільки разів, що я не вірю, що це коли небудь станеться».

І, мабуть, не сталося б. Якби до Тернополя не приперлися спасителі зі Львова. Точніше, «канадські інвестори з українськими коріннями, які люблять Україну, футбол і «Ниву» зокрема». То вони, ось уже впродовж 15-ти років виставляючи на посміховисько найтитулованішу команду Галичини, тепер менш ніж за рік довели до повного краху клуб, якого в 90-ті роки боялися «Динамо», «Шахтар», «Дніпро» і «Чорноморець».

Власне, треба бути зовсім наївним, щоб повірити, що ці люблячі з усіх боків інвестори їхали до Тернополя з почуттям великої турботи про колись міцну команду. Достатньо реанімувати в пам’яті деякі події навколо ФК «Карпати». В чемпіонаті-2014/2015 з львів’ян зняли дев’ять турнірних очків і заборонили вести трансферну діяльність. Відповідні органи обіцяли, що в разі непогашення заборгованості перед цілою групою футболістів санкції до «Карпат» посилюватимуться. Мова велася навіть про пряме пониження в класі чи позбавлення клубу професійного статусу.

Оскільки на поступки керівництво львів’ян тоді йти не збиралося, виникла потреба пошуку резервного летовища. Існував варіант з чернівецькою «Буковиною», але то було трохи не те. Галичани люблять галицьке. Благо, в Тернополі є команда, котра інвестора потребувала завжди.

Подальші події розвивалися блискавично. Спершу новий-старий президент клубу Степан Рубай повідомив, що невдовзі «Ниву» фінансуватимуть ті самі «каннадські інвестори з українським корінням, які люблять Україну, футбол…» А через тиждень з невеликим інвестор приїхав до Тернополя власною персоною. Ним виявився тодішній гендиректор телеканалу ZIK і клубу «Карпати» за сумісністю Ігор Дедишин.

Певні кошти на «Ниву» львів’яни виділили відразу. Сталося це тоді, коли вони отримували права на клуб. У попереднього керівництва існувала перед футболістами заборгованість у межах 120-ти тисяч доларів і львівська сторона її начебто компенсувала.

Впродовж перших півроку цієї безпрецедентної співпраці «інвестор» позначив свою присутність крізь призму призначення наставником «Ниви» Романа Толочка, котрий привіз разом із собою зі Львова групу футболістів. У такому стані команда не існувала, а жевріла до літа. В міжсезоння ж стало зрозумілим, що «канадські інвестори» фінансувати клубу не збираються.

Після того, як розійшовся з власником «Карпат» і телеканалу ZIK Петром Димінським, наче в морі кораблі, пан Дедишин, у Тернополі втратили навіть контакт зі Львовом. Відповідальним за «Ниву» начебто став Юрій Дячук-Ставицький, однак він дзвінки з сусідньої області вперто іґнорує. Воно й не дивно, адже за ті півроку, впродовж яких «канадці» вважалися інвесторами тернополян, змінилося чимало. Ніхто «Карпат» карати не продовжив. Клуб залишився у Прем’єр-лізі, а восени навіть вирішив піти на безпрецедентні для себе кроки – почав розраховуватися з колишніми футболістами.

«Нива» ж у невизначеному стані дограла осінню частину сезону. Усі витрати по виїздах і виплаті заробітної плати взяв на себе пан Рубай. Від «інвестора» за весь цей час не надійшло жодної копійки.

Та довго так тривати не могло. Перша частина сезону завершилася і переконавшись, що «канадці, які люблять «Ниву», фінансувати її не будуть, президент клубу викладати свої кошти надалі відмовився. Пана Рубая зрозуміти можна, адже юридично клуб йому не належить. З футболістами за осінню частину чемпіонату він розрахувався з власної кишені, але смислу в цих витратах за нинішніх умов у подальшому не бачить.

Зрештою, ті футболісти «Ниви», з якими довелося поспілкуватися, розповідали, що кілька днів тому їм надходили дзвінки від керівництва клубу чи тренера з пропозиціями грати у Тернополі навесні. Та далі балачок справа не пішла. Зваживши всі «за» і «проти», пан Рубай від подальшої односторонньої співпраці з «канадським інвестором» вирішив відмовитися, але щоб зберегти бренд «Нива», найімовірніше, зареєструє нову юридичну особу.

З весни команда, частиною назви якої буде колишнє ім’я, збирається заявитися для участі в чемпіонаті Тернопільської області. Тренувати відроджений колектив начебто має той, хто зумів реанімувати «Ниву» восени – Петро Бадло. А «канадські інвестори» вочевидь надалі продовжуватимуть розвивати вже лише «Карпати».

Іван Вербицький, UA-Футбол

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ