Читайте нас в соціальних мережах

Понад 50 священиків з Тернопільщини та сотні мирян взяли участь у відзначенні 1029-ліття хрещення Київської Русі ( фоторепортаж)

Субота, 29 липня 2017 11:23
На урочистостях, пов’язаних із святкуванням 1029-ліття хрещення Київської Русі, тернопільські владики відправили біля пам`ятного хреста молебень та освятили воду в пам'ять хрещення Русі-України.

 28 липня біля 12:00 години до пам`ятного хреста, встановленого до річниці Хрещення Русі в парку ім. Т. Шевченка, «потягнулася» велика колона священнослужителів та мирян, аби гідно відзначити 1029-ліття хрещення Київської Русі та пом’янути словом пошани великі досягнення її хрестителя – рівноапостольного князя Володимира Великого.

  Християнська віра, яку князь Володимир поширив у Київській Русі, швидко ширилася по містах слов’янських. Володимир звелів збудувати християнські церкви, призначив допомогу бідним та знедоленим, будував притулки, лікарні для хворих. Нова віра навчила людей любити рідний народ та Батьківщину. Володимир заснував школи при монастирях та церквах, видав наказ, щоб кожен християнин давав десятину на утримання церкви. Німецький мандрівник Дітмар писав, що в 1018 році, коли він відвідав Київ, у славному граді було 1 000 церков, а населення становило від 50 000 -60 000 осіб, зазначив Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь Семенюк.

Митрополит також висунув велике обурення з приводу того, що йому дуже прикро чути від нехристиянських голосів скарги, що в Тернополі зараз є багато храмів. Тільки  ніхто чомусь не скаржиться через те, що в Тернополі сьогодні є багато нічних клубів, барів та різних забігайлівок.

На урочистій літургії та церемонії освячення були присутні представники Тернопільської ОДА,  місцевого самоврядування, Тернопільської обласної ради,  понад 50 святих отців із Тернопільщини та сотні мирян. Не один представник влади Тернополя звернувся в цей день до жителів міста з «теплими» словами.

- Всі ми розуміємо важливість тої події, котра відбулась 1029 років тому, коли Київ справді став центром християнського світу і духовності практично всієї Східної Європи. І по сьогодні відбувається боротьба на захист наших християнських цінностей. Я хочу сказати, що для нас і сьогодні принциповим є питання, що у 821 школі Тернопільської області викладалась християнська етика. Для нас це є основою нашої культури та духовності. Християнський вибір відбувається завдяки тому, що більш ніж 50 духовних отців з Тернопільщини підтримують віру і переконання більш ніж 5-тисячної армії українських хлопців, котрі захищають нашу Батьківщину від зовнішнього агресора на Сході України, - поділився голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Після церемонії освячення, кожна людина могла набрати свяченої води, тож біля великої посудини освяченою з водою утворилася неабияка черга з мирян. Владики навіть заспокоювали людей, що не варто тиснутися, адже води вистачить кожному.

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ