Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині відзначили 300-літній ювілей старовинного храму

Середа, 31 травня 2017 16:40
300-літній ювілей відзначив днями старовинний дерев’яний храм Вознесіння Господнього в м.Чорткові.

Церква розташована на вулиці Залізничній і є витвором народної архітектури, унікальним зразком українського дерев'яного будівництва.

Народні умільці спорудили в 1630 році цей храм без єдиного цвяха. Разом з містом церква зазнавала жахливих руйнувань під час нападу на Чортків татар у 1640 і турків у 1672 роках.

Повністю церква відбудована у 1717 році. Тому саме цей рік вважається новою датою народження храму.

Тоді ж, під час свята Вознесіння Господнього, освячена як Вознесенська (до цього часу була церквою св. Миколая).

З документів видно, що кушніри передали на ремонт церкви 890 злотих, зароблених від продажу трьох соболиних кожухів (вартістю по 70 злотих), п'яти кожухів з рисі (по 80 злотих) і семи лисячих (по 40 злотих).

У 1996-1997 роках Вознесенську церкву було реставровано. Зараз вона відноситься до Бучацької єпархії УГКЦ.

З нагоди ювілею в храмі відправили  Божественну Літургією, яку очолив Архиєпископ та Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк), разом із владикою Димитрієм (Григораком), єпархом Бучацьким та духовенством єпархії.

Митрополит Василій у своєму повчальному слові розповів, який нелегкий шлях пройшла ця церква, але вистояла, завдяки вірі і незламності своїх вірних дочок і синів.

Після Літургії відбулося нагородження грамотами жерводавців та посвячення води, а на площі Героїв Майдану всі жителі міста і гості мали чудову нагоду послухати прекрасний спів і місцевих виконавців, о.Валерія Сиротюка, народного артиста України Павла Дворського, а також тріо священиків «Новий час».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ