Читайте нас в соціальних мережах

Сьогодні римо-католики вшанують святого, який жив на Тернопільщині

Вівторок, 29 вересня 2015 08:06
Пам'ять святого Зигмунта Щенсного Фелінського, який жив у с.Дзвинячка на Тернопільщині, вшановуватиме сьогодні римо-католицька дієцезіальна спільнота.

«29 вересня 2015 р., у Львівській Катедрі відбудеться урочисте введення мощей св. Зигмунта Щенсного Фелінського і посвята епітафії на Його честь», - повідомили у прес-службі Львівської архидієцезії РКЦ.

Урочисту Святу Месу о 18.00 цього дня, очолить Архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський.

Святий Зигмунт Щенсний Фелінський користується заслуженою повагою і любов’ю  католиків, адже був архієпископом і митрополитом Варшавським та засновником Згромадження Сестер Францисканок Родини Марії.

Впродовж багатьох років, після депортації з Варшави російським царем Олександром ІІ і двадцятилітнього заслання до Ярослава над Волгою, не маючи можливості повернутися до Варшави, архієпископ Фелінський оселився у Дзвинячці, куди його запросила Хелена з Кеншицьких Козебродська  -  сестра власника маєтку.

Тут він провів останні роки життя, жертвуючи собою в душпастирській, суспільній та освітній роботі серед сільського населення.

Архієпископ Фелінський помер 17 вересня  1895 р. у Кракові, куди їздив на лікування. Тодішні газети писали про нього: «Залишив після себе королівську спадщину - одну сутану, бревіарій та багато любові серед людей».

Його тлінні останки протягом 25 років спочивали на цвинтарі в Дзвинячці, а в 1920 році їх перевезли до Варшави і поховали в Катедрі Св. Йоана.

У 2002 р. Фелінського беатифікував в Кракові св.Іван Павло ІІ, а 11 жовтня 2009 р. у Римі Зиґмунда Щенсного Фелінського канонізував Папа Римський Бенедикт XVI.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ