Читайте нас в соціальних мережах

Родини Героїв Небесної Сотні з Тернопільщини висунули вимоги Зеленському

Понеділок, 13 січня 2020 16:43
Родичі Героїв Небесної Сотні, добровольці та представники окремих громадських організацій Тернопільщини висунули вимоги президенту України Володимиру Зеленському.
 
З відповідним зверненням вони виступили сьогодні, 13 січня, на восьмому пленарному засіданні ХІІ сесії Тернопільської обласної ради. Депутати підтримали таку ініціативу.
 
Звернення зачитав батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка  Володимир Голоднюк. Він пояснив, що рішення спровоковане останніми подіями у державі.
 
– У світлі останніх подій – обмін ексберкутівців, терористів, вбивць та агентів російських спецслужб, переслідування та ув’язнення бійців ООС і волонтерів, нівелювання всіх досягнень Революції Гідності, скочування України у фарватер Російської Федерації, родини Героїв Небесної Сотні не мають права залишатися осторонь. Російська пропаганда у ЗМІ та соцмережах українського сегменту дуже широко використовує маніпуляцію суспільної думки, запускаючи професійні фейки. Наприклад, звинувачення у тому, що шість років у розслідуванні справи розстрілу Небесної Сотні нічого не робилося, – звернувся чоловік.
 
Володимир Голоднюк зауважив, що розслідування обмінених ексберкутівців завершили ще у 2015 році.
 
– Майже одразу справу було передано до суду з усією доказовою базою. Ще у травні 2016 року Святошинський районний суд почав розглядати справу. Щодо звинувачення, що надто довго йде суд, хочу вам сказати, це – справа про 48 вбивств та 80 замахів на вбивство. Вона є найбільшою за все існування України і аналогів немає. Це – близько 140 томів справи. Насправді, йшло максимально швидке розслідування. Враховуючи кількість епізодів, суд розглядав справу двічі на тиждень, було більше, ніж 200 засідань. Хто знає нашу судову систему, той знає, що це – турборежим. За словами суді, вже цього року навесні мало бути оголошено вирок. Це стосується саме 20 лютого, адже по ньому є найбільше доказової бази. Тобто підсудних практично випустили з-під вироку, – зазначив Володимир Голоднюк.
 
Також батько Героя Небесної Сотні пояснив, що ексберкутівці не підлягали під категорію обміну за мінськими домовленостями, адже вони не брали участі у бойових діях на Сході. Ці люди, за словами Володимира Голоднюка, є громадянами України, заарештованими за злочини проти України.  
 
– Ми глибоко співчуваємо тим родинам, чиї рідні перебувають у полоні ворога. Щиро раді за тих, хто повернувся до рідного дому. На превеликий жаль, своїх рідних ми більше ніколи не зможемо обійняти. А тепер в нас ще й забрали надію на справедливе покарання. Полонених потрібно повертати, але, на нашу думку, не обов’язково для цього ґвалтувати судову систему держави, - заявив Володимир Голоднюк та додав: – Президент України Володимир Зеленський мав би зустрітися з родинами Героїв Небесної Сотні і пояснити, чому саме так потрібно було діяти. Він мав попросити дозволу та розуміння, виступити з цим питанням перед народом, а не ховатися за спинами прокурорів та суддів. Президент, нагадую, є гарантом Конституції України, а не актором комедійного жанру. Потрібно було провести показовий суд  і засудити злочинців, які в центрі столиці однієї із найбільших держав Європи розстріляли людей.
 
Так, у своєму зверненні родини Героїв Небесної Сотні, добровольці та представники окремих громадських організацій Тернопільщини вимагають «розробити, узгодити із правозахисною і  професійною юридичною спільнотою зміни до законодавства, які дозволять заочне засудження, зокрема обміняних беркутівців у цьому ж судовому процесі, та прийняти їх». Також вони просять припинити переслідувати бійців, волонтерів та патріотів України. Дозволити нашим захисникам дати адекватну відповідь ворогу, повернути війська на ті позиції фронту, де агресія ворога не припинена. Провадити проукраїнську та про європейську політику Української держави, за яку стояв Майдан, за яку полягла Небесна Сотня під час Революції Гідності та за яку гинуть Герої російсько-української війни.

 

 
 
 
 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ